lauantai 17. tammikuuta 2009

Öljy loppuu, mutta milloin?


Tekniikka ja Talous 16.1: Öljy loppuu 2050
Näin uusiutumattomat energiavarat riittävät
Öljy 43 v
Öljyhiekka 650 v
Maakaasu 61 v
Kivihiili 130 v
Ruskohiili 332 v
Uraani 81 v.
Riittävyys on laskettu tunnettujen energiavarantojen ja nykyisten vuosikulutusten perusteella. Laskelmat on tehnyt Saksan raaka-ainevirasto.
Nähtäväksi jää miten ennustus toteutuu. Lähtökohtaisesti vähänkään pitempää aikajaksoa koskevat ennusteet menevät pieleen koska pitempi aikajakso luo muutoksia laskentaperusteisiin.
Luvut kuitenkin kertovat, että uusiutumattomien energiavarojen käyttö voi jatkua vielä vuosikymmeniä nykyiseen tahtiin ilman, että riittävyyden kanssa tulee suuria ongelmia. Hintakehitys onkin sitten toinen asia. Onko se ennustettavissa?
Luvut kertovat myös, että ydinvoima nykyisessä muodossaan ei muodostu ihmiskunnan historiassa kahta sataa vuotta pidemmäksi tarinaksi kuin jätteidensä osalta. Ja edelleen jos halutaan irti kasvihuonekaasupäästöistä, pitää ydinvoiman lisäämisen lisäksi kehittää edelleen myös uusiutuvaan energiaan perustuvia ratkaisuja.
Jos Suomen sähköenergia tuotetaan jatkossa pääosin ydinergialla, ollaan silloin liian riippuvaisia yhdestä tekniikasta, tekniikasta joka lisäksi perustuu muutamaan suureen tuotantoyksikköön. Tämän vuoksi muiden teknisten ratkaisujen etsimistä ja kehittämistä ei pidä unohtaa. Ei sittenkään, vaikka tuulivoima on kallista, kaikkia metsiä ei voida polttaa, kaikkia koskia valjastaa eikä aurinko paljon tammikuussa lämmitä.
Ydinvoima on siis väliaikainen ratkaisu tämänpaivän tilanteeseen vähentämään öljyriippuvuutta ja takaamaan energian riittävyys.
Väliaikaisuus edellyttää ydinlaitoisten sulkemisen ja niiden jätteiden ( ei kovin suuri tonnimäärä) hoitamista viimeisen päälle hyvin.
Ja toivottavasti jälkihoitokustannukset ja vastuu tästä ei kaadu tulevaisuudessa laitosten sijoituspaikkakuntien veronmaksajien kontolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti