lauantai 24. tammikuuta 2009

Pihabongausta

Huomasin sattumalta, että juuri nyt on meneillään BirdLife Suomen pihabongaustapahtuma. Tuli myös taas mieleen, etten vieläkään ole saanut aikaiseksi lintulautaa tai edes laittanut talipalloa roikkumaan pihalleni lintujen iloksi. Kaapissa ovat talipallot tallessa. Olleet jo pitkään.
Lumitöitä tehdessäni sitten tähyilin toiveekkaana ympärilleni, mutta sain lumityöt loppuun ilman ensimmäistäkään havavaintoa lentävistä siivekkäistä.  Kyllä niitä vielä eilen pihalla parveili! Tiaisia ja joitakin muita pikkulintuja. Yleensäkin bongaan, tai siis huomaan pikkulintuja. Vastaavalla lajinmääritystaidolla tunnistettua tulevat esim. tiainen, sorsa, lokki, vares, harakka, västäräkki, haukka ja vielä pöllö. Lajituntemus ei siis ole vahvuuteni. Vielä.
Meni melkein tunti, muttei ihan, ennenkuin kolme harmaata tiasta lensi vauhdikkaasi naapurin pihan suuntaan. Hömötiaisiahan ne. Tarkistin lajin netistä ja ilmoitin havaintoni BirdLife Suomen sivuille. Väliaikatietojen mukaan klo 14 oli ykkösenä talitiainen, jolle havaintoja oli kertynyt jo yli neljä tuhatta. Hömötiainen oli kymmenes 416 havainnolla.

3 kommenttia:

 1. Kyllä sinun kannattaa ne talipallot sieltä kaapista laittaa lintujen iloksi niin saat vastalahjaksi iloita niistä ja tutkailla lähempääkin lajeja. Itse olen tätä harrastanut ja kuvannutkin muutamia, kurre tietenkin kuvatuin vaikka ei lintu.

  Kiva kun kävit kommentoimassa blogissani ;-)

  Talipötköt ovat parhaita tulee tikkakin.

  VastaaPoista
 2. Eteläsuomalaiset bongarit näkevät lintulaudoillaan tunnin aikana jopa 20 lajia, mutta minä joudun tyytymään viiteen, kuuteen. Närhi taitaa olla harvinaisin vieras. Närhi-punkero ei tosin pysty riippumaan tuossa verkko-säiliössä, vaan odottaa hangella, kun talitiaiset pudottelevat siemeniä.

  VastaaPoista
 3. Eipä ole vielä lintusia näkynyt. Kuukkelia, sitä onnen lintua, ei täällä etelässä taida ollakkaan. Lapissa niitä vielä näkee.

  VastaaPoista