tiistai 6. tammikuuta 2009

Tulistelua!


Menneiden pakkaspäivien aikana sytytin parina iltana takkaan tulet. Siinä sytyttäessäni muistui mieleen sytytysohje, jonka mukaan puut pitäisi sytyttää päältä eikä alta. Perusteluna tälle on se, että päältä sytyttäessä tuli palaa puhtaammin ja ikävä hiukkaspäästö (=noki) on vähäisempi kuin perinteisellä altasytytysmetodilla. Arkijärjen ja käytännön kokemuksen perusteella tuli ainakin syttyy helpommin ja varmemmin alta sytyttäessä.  Musta savu tosin pöllähtää piipusta ulos ja väri laimenee vasta kun tuli on kunnolla syttynyt.

No päätin sitten kokeilla asiaa ja ladoin halot harvaan kekoon, jonka päälle laiton muutaman tikun ristiin, tikkujen sekaan sitten repäisin paikallislehden sivun, raapaisin tikun, sytytin paperin ja laiton luukun kiinni. Tarkistin tässä vielä, että pelti oli auki ja ilma-aukko johti ilmaa arinan läpi takkaan.
Paperi leimahti tuleen ja pian tikutkin paloivat. Parissa minuutissa myös muut puut paloivat komeilla liekeillä. Pienensin peltiä hieman ja takka alkoi luoda sitä tunnelmaa olohuoneeseen.
Ulos en ehtinyt tarkkailemaan piipusta tulevien savujen väriä, mutta eipä ulkosalla näkyt matallallakaan leijaavia savupiliviä.  Illalla sitten kärtsäsin makkarat hehkuvalla hiilloksella. Makuelämyksen kruunasin kotitekoisella sinapilla ja ykkösoluella. Nam. Aika epäterveellisen hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti