torstai 29. tammikuuta 2009

Vanhempainilta


Osallistuimme eilen yläasteen vanhempainiltaan. Meitä oppilaiden vanhempia olikin paikalla hyvä joukko. Reipas ja mukavasti esiintynyt koulun rehtori kertoi ansiokkaasti koulunsa asioista ja samalla kävi läpi aikaisemmin tehtyjen, oppilaille ja vanhemmille kohdistetut kyselyn tulokset. Kyselyihin oli vastannut vähän alle 40% kyselyn saaneista. Aiheet kyselyssä vaihtelivat kouluruoasta, viihtyvyydestä huoliin ja murheisiinkin. Vastaamisprosentti mietitytti opettajia. Kiusaamistilanteet oliva vähentyneet.
Yleisesti ottaen koulu sai aika hyvän arvosanan tarjoamistaan palveluista. Jotain kasin tasoa tulos kuvasi ja oli siten samaa tasoa kuin alueen muissa kouluissa.
Tyypillisiä valitusten aiheita olivat kouluruoka ( niin kuin aina ennenkin!), ankeat tilat (joku oli kaivannut luxusta kouluun!), läksyjen määrä ja välituntien lyhyys. Kodin ja koulun yhteistyön katsoi joku vanhempi loppuuneen kokonaan lapsen siirryttyä yläasteelle. Myös koulun piha-alue koettiin epäviihtyisäksi ja sitä haluttiin myös laajentaa. Koulu olikin suunnittelemass toimia piha-alueen siistimiseksi sekä välituntien aktivoimiseksi. Koulun käytäville haluttiin myös penkkejä. Tästä mainittiin, että käytävä on liian kapea penkeille ja aiempien kokemusten mukaan penkit ei kauaa ehjinä pysy. Oppilaat eivä saa viettää välitunteja sisällä. Koulussa oppikirjoja kierrätetään ja se näkyy kirjojen kunnossa. Koulu käyttää kuitenkin noin 30 K€ oppikirjojen hankintaan ja raha on muutenkin aika tiukoilla.
Positiivista palautetta oli myös tullut tyyliin: ruoka on hyvää, tilat viihtyisiä ja opettajat mukavia.
Keskustelitiin lukujärjestyksistä ja eräs vanhempi ihmetteli, miksi heti ruokatunni jälkeen voi olla liikuntatunti. Rehtorin vastaus oli, että ison koulun lukujärjestystä ei voi tehdä sellaiseksi, että se kaikkien kannalta on hyvä. Aina joku kokee tilanteen huonoksi.
Lukujärjestys tosin muuttu aina uuden jakson alkaessa. Jakson pituus on noin kaksi kuukautta.
Sitten rehtori kertoi kyselystä tuloksen, joka yllätti ainakin minut. Kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaista 14% oli kertonut juovansa itsensä tukevaan humalaan ainakin kerran kuukaudessa. Lisäksi yli 10% oli ilmoittanut kokeilleensa huumausaineita!
Mielestäni tämä on huolestuttavaa ja huoli kuului myös opettajien puheissa. Huumebussi oli jo koululla käynyt oppilaita valistamassa huumeiden vaaroista. Kiusausta oli koulussa käsitelty draamaan avulla.
Sittein meille vanhemmille esiteltiin uusi Wilma-järjestelmä, jossa vanhempi voi seurata netin kautta pilttinsä edistymistä koulumaailmassa. Järjestelmään kirjaudutaan salasanalla ja myöhemmin myös oppilaas omat tunnukset sen käyttöön.
Wilmassa näkyvät mm. poissaolot, arvosanat ja eri jaksojen lukujärjestykset opettajineen. Järstelmästä voi lähettää pikaviestejä opettajalle ja tarkistaa poissaolot (merkitä sairas tms.). Aika näppärä systeemi. Toimivuudessa oli kuitenkin toivomisen varaa, mutta ohjelmaa vielä kehitellään saatujen palautteiden mukaisesti. Ainakin yritetään. Paperiviestejä koulusta tulee toki edelleen, mutta vähemmä. Ja osalla vanhemista ei ole mahdollisuutta käyttää nettiä. Ohjelma kuitenkin käytännössä lisää opettajien työtä. Tämä oli ainakin tuntuma näin alkuvaiheessa. Tässä tuli mielestäni hyvin esiin miten vähäisin resurssein opettajat joutuvat aisoita hoitamaan.
Ymmärsin, että koulussa oli vain kolme tietokonetta, joiden kautta opettajat voivat Wilmaa käyttää. Järjestelmään pitää tehdä merkinnät jokaiselle oppilaalle erikseen, joten merkintöjen tekemiseen kuluu tovi. Osa tekeekin näitä töitä kotoaan käsin.
Mielestäni jokaisella opettajalla tulisi olla oma, mielellään kannettava tietokone, jonka avulla opettaja voisi tehdä myös nuo Wilma-jutut tunnin aikana tai heti sen jälkeen. Ei tarvitsisi jonottaa omaa vuoroaan. Tietokoneella olisi varmasti käyttöä myös opetustilanteissa ja ainakin opetusmateriaalin valmistelussa ja muokkaamisessa.
Ja rehtori ei todellakaan esitellyt kyselytuloksiaan värikkäällä ja hvyin näkyvällä Power-point-esityksellä, vaan tavallisella vanhalla piirtoheittimellä hieman suttuisilla kalvoilla. Sama varustus oli näköjään myös luokkahuoneissa. Säästetäänköhän tässä väärässä paikassa? Oppilaat käyttävät sujuvasti tietokoneita tai ainakin roikkuvat netissä tuntikausia päivittäin. No koulun ATK-luokassa on kuitenkin tietokoneet oppilaille, mutta eivät nekään ihan viimeistä mallia taida olla.
Arvostan opettajien työtä;opettajalla on opetettavanaan 150 murkkua, vanhemmalla vain yksi tai kaksi. Kavatusvastuuta ei opettajalla kuitenkaan ole, eikä pidäkkkään olla. Se on vanhemilla.

3 kommenttia:

 1. Aika yllättävää. Minä olin vähän siinä uskossa, että kouluissa alkaa olla viimesen päälle pelit ja vehkeet. Eikös vasta oltu huolissaan lasten käsialasta - se ei kehity, kun jo ekalla tehdään kaikki tietokoneella?

  Minulla on blogissani sinulle kuvahaaste.

  VastaaPoista
 2. Jep,muistaakseni käsialasta on oltu ennen tietokoneaikaakin huolissaan. Mieleen on jäänyt se ranteet ja sormet puuduttanut kaunokirjoitus mustekynällä. Imupaperiin mustetta oli kiva imeyttää, mutta imeytyi sitä muuallekkin. Käsialani on edelleen huono.
  Koulujen varustelutasoissa on eroja.

  VastaaPoista
 3. Muistan imupaperihauskuutuksen myöskin. Tosin muistan myös saaneeni siitä jälki-istuntoa. Omassa käsialassani ei kaunokirjoitusopetuksesta huolimatta ole kehumista.

  VastaaPoista