torstai 5. helmikuuta 2009

IV\IV\IV Kappale kauneinta Suomea!

Olimme toukokuussa matkalla pohjoisesta etelään. Auton navigaattori ehdotteli uusia reittejä, mutta tällä kertaa pysyttiin sillä perinteisellä 4-tiellä. Taukopaikaksi valikoitui ilman ennakkosuunnittelua levähdyspaikka Viitasaarella. Kaunista seutua, rantamaisemia. Näin ainakin auton ikkunasta näytti. Levähdyspaikalla paljastui karu totuus, josta ohessa yksi kuva.  Kuvassa näkyy vain pieni osa totuudesta. Käytännössä levähdyspaikasta oli muodostunut lähes kaatopaikka, niin paljon siellä oli roskaa. Näky oli niin ruma, että oli pakko kaivaa kamera esille ja napata pari kuvaa. Joskus on vaikea ymmärtää miten vaikeaa joillekkin on huolehtia omista roskistaan niin, etteivät ne pilaa tai rumenna ympäristöä. Ei ne jätemaksut nyt niin suuria ole, että se oikeuttaa tällaiseen välinpitämättömyyteen. Veronmaksajien rahoilla tämäkin sotku lie lopulta siivottu.

Kuvaksi valitsin neljännen kuvakansion neljännen kuvan. Aihe siis sattumanvarainen. Vinkin tähän antoi omassa blogissaan Kirsi Haapala.
Jatkan haastetta vähän myöhemmin. TV kutsuu.2 kommenttia:

  1. Kyllä suorastaan v*tuttaa katsoa tuollaista kuvaa. En osaa sanoa tarkkaa kohtaa, mutta Vaasasta Ylistaroon päin ajellessa jossain Isonkyrön kohdalla on tiessä levike, jolla ennen oli roskis. Yritin poiketa siihen kerran palatessani työreissusta, ajattelin laittaa sinne autostani karkkipaperit, mutta voi, roskis oli poistettu. Roskia sen sijaan riitti. Levike oli täynnä huonekaluja, renkaita, isoja jätesäkillisiä jotain, kotitalouksien roskasäkkejä...

    Mitä helv..? Roskis oli kai poistettu, kun on liian kallista niitä huoltaa. Mutta miten kalliiksi tuon alueen siivoaminen nyt tulee? Ihmiset eivät tietenkään ole syypää, vaan se yhteiskunta, joka päätti poistaa roskiksen. Vai?

    Ottaa päähän. Omat roskani toin tietenkin kotiini.

    VastaaPoista
  2. Joo, tämmöisiä näkyjä näkee valitettavan monella tienvarren taukopaikalla. Monella kunnalla on ollu ns. jätepisteitä tallaisilla paikoilla ja ne on nimenomaan tarkoitettu tiellä liikkujien roskille. Liian usein ovat sitten paikalliset ekomiehet roudanneet kotitalousjätteensä näihin yhteisiin astioihin ja samalla paikalle on kipattu myös muut matkaan sopineen jätteet, ongelmajätteetkin. Kunnille on tullut näistä sitten suuria kustannuksia, joilta ei ole voinut välttyä edes aktiivisella valistuksella. Paljon on vielä Suomessa porukkaa joka ei suostu maksamaan jätteistään yhtään mitään, mutta jaksaa kuitenkin suurella vaivalla kuskata roskansa näihin yhteisiin paikkoihin tai jonnekkin metsän kätköihin. Loppujen lopuksi näiden ekomiesten roskien kerääminen koituu aina veronmaksajien maksettavaksi. Tavalla tai toisella. Moni ei tiedä, että kotitalouksien ei tarvitse maksaa mitään ongelmajätteistään.

    VastaaPoista