lauantai 14. maaliskuuta 2009

Dioksiinit terveellisiä?

Ei nyt sentään, mutta lueskellessani säteilyturvakeskuksen hyviä blogi-kirjoituksia, huomasin kirjoituksen, joka käsitteli dioksiineja. Niitä pahoja supermyrkkyjä. Kirjoituksen otsikkona on toki paremmin STUK:n toimialaan liittyvä aihe eli säteilevä ihminen. Eikä kirjoitus väitä dioksiinia terveelliseksi eikä se sitä olekkaan.

Kaikkihan tiedämme, että kala on terveellistä ja hyvää ravintoa. Kalaruoan ystävät elävät pitempään ja terveempinä kuin ruotokammoiset pihvin syöjät. Vaikka silakassa on niitä dioksiinejakin.

Eli kalan positiiviset vaikutukset terveyteen ovat niin merkittävät, ettei koholla oleva dioksiinipitoisuuden vaikutus sitä peitä. Tilastoista näkyy, että kalastajilla on elimistössään hieman enemmän dioksiineja kuin muilla kansalaisilla. Samoista tilastoista voidaan lukea, että kalastajat myös elävät terveempinä kuin kollegansa kuivalla maalla.
Tilastoinnilla voidaan seurata monia asioita ja riippuvuuksia. Tilastoja voidaan myös tulkita tarkoitushakuisesti ja asioita vääristellen. Peräkkäiset tapahtumat ei tarkoita riippuvuutta tapahtumien välillä.

STUK:n blogit ovat mielenkiintoista luettavaa. Toivoisin vastaavaa myös muilta valtion hallinnon virastoilta. Erityisesti ympäristö- ja verohallinon blogit olisivat mielenkiintoista luettavaa ja herättäisivät runsaasti keskustelua. Jos vielä virkamies antais luvan blogi-kirjoituksensa kommentointiin. Riittääkö uskallus? Säteilyturvakeskuksella riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti