lauantai 21. maaliskuuta 2009

Keski-ikäinen harhailee musiikin bittiavaruudessa!

Hankin joskus noin vuosi sitten i-Podin itselleni. Latailin sitten tietokoneelleni i-Tunesin. Tilasin muutamia musiikkikappaleita, jotka tallensin koneelleni ja siirsin sitten soittimeen. Samalla siirsin muun koneellanin olevan mp3-musiikin. Musiikki soi ihan mukavasti. Ostettu musiikki oli suojattua, mutta sitä saattoi kuunnella useammalla laitteella ilman ongelmia. Viisi taisi olla maksimäärä. Ostin myöhemmin nettikaupasta Sinuhen äänikirjana ja myös tämän kuuntelu soittimella onnistui. Tosin siitä piti tehdä oma soittolista, jotta kaikki Sinuhen tiedostot sai kuulumaan peräkkäin ja oikeassa järjestyksessä.  Äänikirjan tiedostomuoto olisi pitänyt muutta mp4:ksi (kai?), jotta laite olisi ymmärtänyt äänikirjan tiedostot samaan albumiin kuuluviksi.
Apple taisi poistaa musiikkitiedostoistaan drm-suojauksen, joka estää luvattoman kopioinnin. 
Hyvä niin. Apple on aina ollut ns, edelläkävijä ja suunnan näyttäjä. Ainakin käytettävyyden osalta.

Nokia onkin sitten toista maata.

Minulla on nyt Nokian kännykkä, jossa on mukana musiikkisoitin kaiken muun sälän lisäksi. Voi sillä toki myös soittaa puheluja.
Puhelimella saattaa surfailla netissä ja siinä oli valmis kuvake, jota klikkaamalla pääsi Nokian musiikkikauppaan. Menin sitten puhelimella wlan-yhteyttä käyttäen Nokia musiikkikauppaan ja siellä sen Suomen-kieliselle versiolle. Etusivulla oli se perinteinen ilmaiseksi ladattava biisi. Nyt se sattui olemaan Samae Koskinen. Kun en tyyppiä tuntenut, latasin kun kerran ilmaiseksi sain. 
Löysin sitten Bruce Springsteenin uusimman albumin, jonka perusteellisen (n. 5 sek.) harkinnan jälkeen sitten ostinkin. Maksu sujui Visalla, minkä jälkeen kappaleet saattoi ladata yksi kerrallaan puhelimeen. Hyvin pelasi. Ja hyvin kappaleet puhelimessa soivatkin.
Mutta, mutta. Kului pari viikkoa ja yhtenä iltana musiikki ei enää soinutkaan.
Kappaleen soittamista aloitettaessa laite kaipaili käyttöoikeuksia ja pyytää niitä hakemaan. Tein työtä käskettyä ja soitin ilmoittaa, että tiedosto on vioittunut. Katsoin netistä Nokian sivuilta ohjetta tällaiseen tilanteeseen ja siellä neuvottiin alustamaan puhelimen muistikortti ja lataamaan kappeleet uudestaan musiikkikaupasta. Kun tietokoneella olin, latasin kappeleet tietokonelle ja samalla tuli ladattua Nokian musiikkiohjelma. Lataus kesti yli tunnina, vaikka yhteys on 24 M ja toimi muilla sovelluksilla vauhdikkaasti. Se musiikkiohjelma ei suostunut soittamaan näitä juuri lataamiani kappaleita, vaan hyppäsi sujuvasti soittamaan muutta koneellanin olevaa musiikkia.  Windowsin mediaplayerillä kappaleet sen sijaan toimivat! Sekin tosin kaipaili niitä käyttöoikeuksia ensin. Yritin sitten siirtää kappaleet Nokian ohjlelmalla bluetooth-yhteydellä kännykkään. Ei onnistunut, pitäisi olla kaapeli. Laitoin kaapelin ja ei onnistu silläkään. Ohjelma sanoo, että kaapeli ei ole oikea. Kaapeli on puhelimen mukana tullut ja se on tarkoitettu juuri tähän tiedoston siirtoon.  Palasin bluetooth-yhteyteen ja raahasin siirrettävät tiedostot ohjauspaneelissa  puhelimeen ja sinnehän ne siirtyivät. Huokaus.
Mutta eivät ne ostetut kappaleet vain soi. Kirosanoja ja manauksia.

Se Nokian musiikkiohjelma on kyllä kömpelö, hidas ja huono. Ainakin i-Tunesiin verrattuna.
Taidan palata siihen. Mutta eiväthän Nokian musiikkikaupan tiedostot toimi i-Podissa!
Rahojakaan en sieltä takaisin saa. Ainakaan tässä tapauksessa.

Ostan musiikkia nettikaupasta ja en saakkaan käyttää sitä niin kuin haluan. Kuunnella samaa musiikkikappaletta tietokoneella, kännykkällä, auton soittimella. 

Tämän kokemuksen perusteella en ihmettele yhtään tiedostojen vaihtoa vertaisverkoissa.
Ennusta myös, että Nokia musiikkibisnes ei kilpailussa pärjää, ellei muokkaa palveluaan käyttäjäystävällisemmäksi.  Myös puhelinten myyntiin tällä on vaiktutusta. 

Parin päivän kuluttua hain ratkaisua tähän ongelmaan ja niitähän onkin tarjolla runsaanlaisesti.
Ohjelmia joilla voidaan kiertää drm-suojaus siis löytyy. Alla video jossa muutama ilmainen ratkaisu tähän ongelmaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti