sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Kuivalihamarkkinat!

Tuli mieleen paikallinen ja perinteinen Pääsiäis-tapahtuma Lapissa Savukoskella. Kuivalihamarkkinat.
Omintakeista ohjelmaa on monenlaista ja tietysti myynnissä sitä kuivalihaakin. Rösölänperän Ruppanat lienevät myös mukana. Joku pohjoisen poliitikko siellä myös yleensä näyttäytyy. Yleensä ei presidenttiainesta. Tapahtumassa valitaan myös kuivalihatyttö!

Nyt onkin juuri meneillään aika, jolloin tuo herkku alkaa valmistumaan. Ehkä tulee taas poikettua tapahtumassa Pääsiäisen aikoihin jos matkaan sinne saakka tulee lähdettyä.
Harmittaa, että kuivalihan valmistus ei täällä etelässä onnistu eikä sitä paikallisista kaupoistakaan löydy kuin sattumalta. Muoviin tyhjiöpakattuna.

Valmistusresepti.
Paikka: Napapiiristä pohjoiseen, itään tai länteen.

Vaihe 1. Tammikuussa

Ostetaan poromieheltä vaikka poron sydäntä. Otetaan sopivaan astiaan sopiva määrä vettä ja lisätään siihen jonkin verran suolaa. Lisätään lihat veteen ja annetaan suolautua jonkin aikaa. Laitetaan lihat vaikka talon päätyyn räystään alle nauloihin roikkumaan. Suojaksi voi laittaa verkon, etteivät lintuset pääse nokkimaan. Eikä kovin näkysälle paikalle, ettei mene kilpavarustelun puolelle naapurin kanssa. Saunan savut eivät myöskään saisi lihoja huuhdella. Ei oman eikä naapurin. (Kylmäsavulihaa ei valmisteta näin vaikka kylymää onkin.)

Vaihe 2. Maalis-huhtikuussa
Vuollaan puukolla lihasta ohuita siivuja/lastuja ja syödään parhaimmat palat itse. Tarjotaan vieraillekkin. Vähäsen. Varoitellaan ensikertalaista maistajaa kuten perinneruuista pitääkin. Kuivalihakeittoon ei lihaa pidä antaa ei.

Herkullista sellaisenaan. Kuu kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti