tiistai 14. huhtikuuta 2009

Kuivalihamarkkinoilla!


Käytiin sitten Pääsiäisen aikana Lapissa ja kun aikaa oli myös Savukosken Kuivalihamarkkinoilla.
Kirjoitin aiheesta jo aiemminkin.  Ohessa kuva Öllötysaukion laidalla olevasta komeasta risukarhusta vai mikäseon.  Lienee paikallisen taiteilijan luomus. Sää oli suosiollinen ja keväinen auringonpaiste häikäisevä. Kesä on tulossa. Hyvä sää ja jo perinteiseksi muodostunut tapahtuma keräsi taas kylän täyteen väkeä. Suuri osa oli varmaan paikallisia, mutta alueelle pakkautunut automäärä kertoi, että meitä kauempaakin tulleita oli paljon. Alue on tosin varsin pieni eikä tungoksen aikaansaamisen tarvita valtavia väkijoukkoja. Tällä kertaa kuitenkin väkeä tuntui olevan edellisiä kertoja enemmän. Pääsylippukaan ei hinnallaan päätä huimannut. Kolme euroa.  Reilun kahvikupillisen hinta. Juhla-alueella oli markkinapaikalle tyypillisesti makkaran, lakritsin, karkin, leivonnaisten ja ilmapallojen myyjiä ja sekä aihepiirin mukaisesti paljon syötävää poroa sekä muikkuja että kirjolohta. Lohta oli maistiaisiksi tarjolla japanilaiseen tyyliin. Raaka lohipala kastettiin liemimäiseen kastikkeeseen ja suussa sulavan makuinen makupala oli valmis.
Koska oltiin Kuivalihamarkkinoilla oli ihan pakko ostaa annos kuivalihakeittoa ja tietysti myös kuivalihaa kotiin vietäväksi. Kuuma kuivalihakeitto tarjottiin noin puolen litran kippoon. Keitto olikin lähes kiehuvan kuumaa ja sitä sai varovasti siemailla tovin ennen ronskimpaa syömistä. Hyvää oli keitto. Hintaa annoksella oli 7 euroa. Ei ihan edullinen, mutta mielestäni hintansa arvoinen. Kampanisut ja nokipannukahvit jäi nyt väliin.

Joku pohjoinen kansanedustaja  ( nainen kok) oli myös paikalla ja tietysti sen piti puhumaan päästä.  Jotain puhui EU-vaaleista ja direktiiveistäkin valitti. Ihmetteli myös miksi petomääriä pitää eu-määräyksin säännellä kun parempi tieto ja taitokin olisi täällä Lapissa. Etelän miehenä tuli vain mieleen, että montakohan sutta, ilvestä, ahmaa tai karhua Lapissa tallustelisi, jos paikalliset saisivat päättää. Taitaisivat pedot olla aika harvinaisuuksia.
Puhetta kuunnellessa kuljin muikunpaistopaikan ohi ja oli ihan pakko ostaa annos paistettuja muikkuja. Valmista joutui kyllä odottamaan noin kymmen minuuttia, mutta se kului mukavastai muikuin paistoa seuraten. Kiireisiä olivat muikun valmistajan kun samaan aikaan iso joukko jonotti nakkipottupöperöänsa samasta myyntipaikasta. Perinneruoka kai sekin.

Ohjelmassa oli lisäksi isoja ja pieniä Rösölänperän ruppanoita sekä senioreita.  Seniorit vetivät pitkähkön tanhutanssiesityksen sohjoisella alustalla. Tanssi sujui verkkaisesti mutta tyylikkäästi.
Samperin Savotta oli myös avoinna ja sekin oli täynnä asiakkaita. Ravintola oli juuri vaihtanut omistajaa eli kunta oli paikan myynyt. Oli kuulemma joku paikallinen hurja putiikin ostanut. Myyjän mielestä liian halvalla.

Käytiin myös luontokeskuksessa, jossa oli täytettyjä paikallisia eläimiä, lintuja ja kaloja. Niin ja eläviä ihmisiä. Lisäksi vielä luontokuvia ja led-valoilla toimivat rakotulet! Aika samanlainen löytyy Pyhätunturilta.

Kuivalihaa tietysti piti myös ostaa. Matkaan tarttui kaks palasta kotiin vietäväksi. Nyt vasta maistoin ja hyväksi totesin. Ei liian kovankuivaa eikä liian suolaista. Sopivasti puukolla vuoltavaa.
Hinta paistikuivalihalle oli 69 €/kg ja ulkofile kuivalihalle 75 €/kg.  Elämä on.
Veijo Leppäjärvi Värriöstä oli poromies, joka kuivalihat möi. Suosittelen.

Alla kännykkävideota markkinoilta. Tunnelma markkinoilla oli leppoisa niinkuin pienempien paikkojen kesätapahtumissa yleensäkin on. Olivat ne sitten mihin vuodenaikaan hyvänsä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti