torstai 2. huhtikuuta 2009

Selaimia selaten tyyli ja vauhti vaihtelee!

Ensimmäinen käyttämäni nettiselain oli se ensimmäinen laatuaan eli Mosaic. Siitä onkin kauan. Sitä ennen,siis vielä kauemmin sitten, surffailin verkon hakemistoissa ja kansiossa ohjelmalla nimeltään Gopher tai jotain sinne päin. Jossain vaiheessa tuolloin, opiskellessani Oulun Yliopistossa, sain sieltä ihan ensimmäisen oman sähköpostiosoitteenkin. Palvelinkoneen nimi oli silloin Paju.Silloisen postiohjelman nimeä en edes muista. Käytössä oli joku Unix-pojainen viritys, joka kuitenkin toimi. Uutisryhmiä oli silloin, siis 80-90-luvun vaihteessa muutaman ruudullisen pituinen lista. Ääkkösiä ei systeemit tunnistaneet vaan kirjoituksessä ä oli ae tai d ja ö oe tai jotain. Esim. kypdrd tai kypara. 90-luvulla pääsin sitten ensimmäisen kerran pankkiin tietokoneellani, joka oli ns. pönttömäkki. Yhteys hoitui piipittävällä modeemilla yliopiston numeroon soittamalla. Merkkipohjainen yhteys pankkiin oli hidas, mutta toimi kuitenkin ja laskun maksaminen onnistui. Oli jännää. Tekniikka oli ihmeellistä ja kehitys nopeaa. Uutisryhmiä alkoi olla myös Suomen kielellä. Tai siis minä löysin niitä. sfnet.keskustelu jne.. ja oli myös sfnet.uutuudet. Uusia www-sivuja kun nettiin ilmestyi melkein joka viikko!!
Sitten tuli selain nimeltään Netscape ja nettiin hakukone AltaVista. Alkoi varsinainen nettisurffailu ja surffailtavaakin alkoi jo olla aivan tolkuttomasti. Tuo on historiaa ja nyt on nyt. Netti on arkipäivää ja selaimiakin riittää.
Selaimia koneellani on neljä; Ghrome, Safari, Firefox ja IE. Viimeisimmät versiot. Safari ja Chrome ovat erilaisia ja Firefox ja IE vähän enemmän perinteistä tyyliä. Nopeudessa Safari ja Chrome päihittävät nämä muut mennen tullen. Harmi vain, että kaikki nettisivut eivät oiken toimi kaikilla selaimilla. Harmi. Nyt minulla on Safari käytössä. Netissä olen ollut jo kaksi vuosikymmentä. Se on pitkä aika. En kuitenkaan ole nettinatiivi koska kasvoin aikuiseksi analogisessa maailmassa. Nestori ehkä paremmin ehkä kymmenen vuoden kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti