torstai 28. toukokuuta 2009

Sähköistyykö autoilu?

Sähköautoja kehitellään nyt tosimielellä eri puolilla maailmaa ja nyt myös täällä Suomessa. Itseäni lähin säköautohanke on tuo Sähköautot Nyt hanke. Sähköautoa , sitä eCorollaa, kokoilevat tuossa Hikiällä. Edellinen sähköautobuumi taisi olla joskus viime vuosisadan alkupuolella. Silloin polttomoottori jyräsi sähköiset versiot. Miten nyt käy? Asenne sähköautoja kohtaan on huomattavan positiivinen, vaikka todellisia hittejä ei vielä ole näköpiirissä. Hitillä tarkoitan jokamiehen autoa, jonka jokamieskin itselleen rohkenee hankkia. Tämä lienee mahdollista vasta kun sähköauto on ladattavissa suoraan autotallin pistokkeesta tai huoltoasemista on muodostunut akun pikavaihtopaikkoja, jossa uusi latingissa oleva akku solahtaa paikoilleen ilman suurempia virittelyjä, säätöjä ja nostoja. Akut ovat edelleen painavia ja niitä yhdessä sähköautossa on suuri määrä.
Mikä sitten muuttuu jos ja kun sähköautot yleistyvät? Ainakin aluksi bensa-asemat alkavat tarjota lataus- tai akunvaihtopalveluja pienessä mittakaavassa. Eli sähköä biiliinsä saa vain muutamasta paikasta. Aivan kuin nykyinen tilanne kaasuautojen osalta.
Liikenteestä aiheutuva meluhaitta lievenee, mutta ei ehkä niin paljon kuin kuvittelisi. Moottoritien metelistä kun suuri osa on rengasmelua.

Ja kun auton moottori ei enää pörise, miten käy pikkupoikien päristelyjen? Entä laittavatko jotku moottorifanit sähköautoonsa tulevaisuudessa digipäristimen, josta kaasupoljinta polkaistaessa jyrähtää miehekäs V8-moottorin harvatahtinen murina. Niin kuin pikkupojat (minäkin!) silloin muinoin 70-luvulla laittoivat pyykkipojalla pyörän taka- tai etuhaarukkaan pahvin palan siten, että se ajettaessa sitten pinnoja vasten räplätti ja kovalla vauhdilla ihan pärisi. Kunnes kului kovassa käytössä äänettömäksi. Joillakin oli päristimiä etu- ja takarenkaissa ja ääni vain koveni, mutta vauhti ei.

Entä sitten sähköntuotanto? Sähköä tarvittaisiin aika paljon enemmän kuin nyt, ellei kotitalouksien ja teollisuuden sähköntarve jostain syystä merkittävästi vähene. Tuotetaanko sähköautojen tarvitsema sähkö ydinvoimalassa, vesivoimalassa vai tuulivoimalassa? Vai onko polttokenno sittenkin parempi vaihtoehto? Polttoaineena olisi sitten ehkä aurinkoenergialla suuressa mittakaavassa tuotettu vety! Polttokenno on mahdollisuus, joka myös voi muuttaa maailmaan ja ennenkaikkea liikennettä.

Mielestäni nykyiset sähköautohankkeet ovat kannatetavia hankkeita. Uskoisin, että niistä epäonnistuessaankin, tulee lisää tietoa ja ideoita ympäristöystävällisemmän liikenteen kehittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti