lauantai 13. kesäkuuta 2009

Identiteettivarkaus

Netti on luonut uuden tavan kommunikoida, viettää aikaa, tehdä työtä ja viihtyä. Tämän mukana on tulut uusia tapoja tehdä rikoksia jopa niin, että lainsäädäntö ei pysy tässä mukana.
On roskapostia, joissa kysellään luottokortin numeroa tai johdatetaan kyseenalaisille sivustoille, joiden ainoa tarkoitus on ottaa rahat pois tavalla tai toiselle. Hyväuskoisten höynäytys on ilmeisen kannattavaa toimintaa. Ei kai muuten roskapostit muodostaisi yli puolta kaikesta sähköpostiliikenteestä.

Identiteetti on identiteetti ja myös sen voi nykyään varastaa. Identiteettivaras tyhjentää tilit, nostaa lainaa, tilaa tavaroita...sinun laskuusi! Ja se käy nopeasti!
Toki ennenkin on vastaavia huijauksia tehty, mutta ei läheskään siinä mittakaavassa kun nettiaikana. Suomen lakien mukaan identiteettivarkaus ei taida rikos olla. Ei ennenkuin varastettua identiteettiä on käytetty. Tämä tarkoittaa, että identiteettien keräilyä ja edelleen myyntiä ei ole kriminalisoitu!

Laki voidaan tietysti säätää, nutta mitä sen lain valvonta tarkoittaa? Nettiseurantaa, valvontaa jne. Eli viranomainen alkaa valvoa entistä tarkemmin nettiliikennettäsi. Laki voi muodostua nettisensuurilaiksi. Vai voiko?

Blogeista ja feisbuukeista yms. löytyy varsin helposti identiteetin perustiedot: nimi, puhelinnumero ja myös osoite pienen nettisurffailun jälkeen. Näillä tiedoilla ei vielä identeettiä varasteta, mutta jos kirjoittaja tekee luottokorttimaksuja netissä vähän epäilyttävissä paikoissa, on luottokortin numerokin saatavissa. Näissä asioissa täytyy vain olla tarkkana, mutta riittääkö se?
Lainsäätäjät ja nettiasiantuntijat voisivat ottaa tämän asian hoitaakseen, jotta identiteettivarkaata saadaan kuriin.