keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Ilmalämpöpumput

Nykyisillä energian hinnoilla ja näkyvällä markkinoinnilla on saatu aikaan voimakas kysyntä energiaa säästäville lämmitysratkaisuille. Myös ekologisuutta haetaan.

Lämpöpumppuja alkoi tulla markkinoille jo yli 30 vuotta sitten. Itse olin vuonna 1977 tai 1978 isäni urakoimalla omakotitalotyömaalla apumiehenä ( tai 15 v. poikana ). Paikkakunta oli Pelkosenniemi. Rakennettuun taloon asennettiin maalämpöpumppu. Peltomaahan kaivettiin muistaakseni 600 metriä lämmönkeruuputkistoa kahden metrin syvyyteen. Olin kaivannossa putkea paikalleen vääntämässä. Vähän kaivannon syvyys pelotti kun sen reunalta aina silloin tällöin irtosi iso maalohko kaivannon pohjalle. Alle en kuitenkaan jäänyt, vaikka lähellä se oli pari kertaa.

Hanke herätti aikanaan paljon huomiota ja epäilijöitä sekä ihmettelijöitä tontin laidalla riitti. Lämpöpumppukauppias käytti tapausta hyväkseen markkinoinnissaan ja rakennuttaja komeilikin tv-manoksessa jos nyt ei ihan päivittäin niin ainakin viikoittain seuraavana talvena. Ratkaisun toimivuudesta minulla ei ole tietoa koska muutin etelän suuntaan jo muutaman vuoden kuluttua.

Yleisesti on kuitenkin tiedossa, että tuohon aikaan markkinoilla olleissa lämpöpumppuratkaisuissa on ollut paljon ongelmia. Tekniikka oli silloin uutta ja öljykriisi oli vielä tuoreena mielessä kiinnostusta uusiin ratkaisuihin luomassa. Kysyntä oli siis suurta ja markkinoilla oli monenlaisia, käytännössä keskeneräisiä ratkaisuja, joita asiantuntemattomat myyjät kehuivat joka käänteessä. Tekniset ongelmat ja niiden yleisyys pysäyttivät Suomen lämpöpuppubuumin lyhyeen ja vasta viime vuosina tekniikka on saanut enempi jalansijaa markkinoilla.

Mutta mutta...TM-rakennusmaailma testasi ilmalämpöpumppuja ja testin tulos on karu.
Ilmalämpöpumpuissa on huimia eroja ja kuluttajaneuvojat hukkuvat pumppuvalituksiin kun sähkönkulutus ei olekkaan vähentynyt odotetusti.
Tekniikka toimii, mutta helppoheikit ovat taas pilaamassa tekniikan mainetta myymällä erittäin halvalla erittäinhalvasti tehtyjä lämpöpumppuja hyväuskoisille asiakkaille. Toivottavasti TM-Rakennusmaailman tekemä vertailutesti kestää arvioinnin, eikä seurauksena ole vain testissä huonosti menestyneiden vastikeryöppy, joka hämmentää lisää jo sekavaa ekomarkkinointia.

Energiaa säästäviä ratkaisuja tarvitaan ja tekniikoita löytyy, mutta kuluttajien täytyy saada oikeaa ja asiallista tietoa ratkaisujensa pohjaksi.

2 kommenttia:

  1. Tarvitsetko apua ilmalämpöpumpun hankintaan tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? www.kodinplaza.fi avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hankimme juuri äsken ilmalämpöpumput asuntoomme (2 kerrosta). Jäädyttävät Mitsubishi toimivat hyvin eikä sähkölaskukaan ole niiden takia noussut. Herättelen tätä blogia nyt parin vuoden tauon jälkeen, minkä vuoksi huomasin kommenttisi vasta nyt.

      Poista