torstai 25. kesäkuuta 2009

Ilmastonmuutos maksaa, mutta minkä verran?

Tekniikka ja Talous- lehdessä oleva juttu USA:lle koituvien ilmastonmuutokseen valmistautumisesta johtuvien kustannusten arvioinnista, herätti kysymyksen Suomen ja Euroopan tilanteesta. USA:ssa on aiemmin arvioitu, että kustannuksia aiheutuisi peräti 3100 dollari/asukas/vuosi. Uusi laskenta, ehkä tarkempi ehkä ei, antaa tulokseksi 175 dollaria. Huima ero laskelmissa, vaikka puhutaankin keskiarvoista. Ei vaikuta ylivoimaiselta.

Mistä tämä summa sitten muodostuu? Laskelman mukaan summa muodostuu tuotteiden ja energian hintojen noususta.

Mutta onko tämä laskelma sovitettavissa Eurooppaan ja erityisesti Suomeen? Ei varmaan sellaisenaan koska pykälät ja säännöt ovat tällä puolella Atlantia vähän omintakeisemmat.

Juha Honkatukia (www.vatt.fi)on tehnyt asiasta joulukuussa 2007 selvityksen, jonka mukaan Suomen kustannukset vuonna 2020 ovat n. 135 mlj euroa, 2050 150 mlj euroa ja 2080 230 mlj euroa. Vastaavat osuudet bruttokansantuotteesta ovat 0,06, 0,04 ja 0,02 %. Pieniä ovat prosentit, summata ovatkin suuria. Tutkimuksessa on kuitenkin puutteita. Esim. kiinteistö, liikenne, rahoitus, tuonti, vienti ja kulutus ovat raportin taulukossa merkitty kysymysmerkillä. Eli ne eivät ole arviossa mukana. Ja oma mututuntumani mukaan vuotta 2080 koskevat ennusteet menevät joka tapauksessa metsää. Jos metsiä silloinkin on. Ennustan että on. q;-)

Ehkä netin uumenista löytyy parempiakin laskelmia. Lisään niitä tämän kirjoituksen jatkoksi jos sellaisiin törmään netissä samoillessani. Ja jos joku tämän kirjoitukseni lukijoista parempia laskelmia tietää, niin pistääpi viestiä, kommentia tai vinkkaa muuten asiasta. Laskelmat ovat laskelmia ja todellisuus on jotain sinne päin tai ihan jotain muuta.


1 kommentti:

  1. Näitä summia pitää tietenkin verrata siihen, mitä ilmastonmuutos täysimittaisena toteutuessaan maksaisi maailmantaloudelle. Sternin raportista löytyy vastauksia siihen.

    Ihan arkipäiväinen vertaus voisi olla vaikka vuotavan katon korjaaminen. Jättääkö joku sen tekemättä koska se on kallista? Useimmat varmaan ajattelevat asian niin, että jos kattoa ei korjaa, talo mätänee, ja se sitten vasta maksaakin.

    Näin ainakin, jos kyseessä on oma talo. Ehkä ongelman ydin onkin siinä, että kukaan ei omista ilmastoa.

    VastaaPoista