sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Kirjat ja lehdet, niitä luetaan vielä!

Luin uutisen. Luin sen netistä en paperilehdestä. Tänään luin uutista kommentoivan kolumnin lehdestä, kun en netissä sitä kohdanutkaan siinä nettiarvaruudessa, jossa päivittäin seilailen, joskus uutisia lukien, joskus tietoa hakien ja silloin tällöin blogistanissa aikaa kuluttaen.

Uutisessa terminaattori Kaliforniassa on päättänyt säästää rahaa ja ympäristöä lopettamalla paperisten oppikirjojen käytön kokonaan.
Toinen paikallinen ja siksi pieni uutinen koskee kirjastojen sulkemista Täällä Ryttylässä ja myös Hikiällä. "Strateginen lakkautusuhka" Talousarvion raami 2010. Kylän kirjasto on kuitenkin osa kylän peruspalveluja ja Suomen kirjastolaitos osa suomalaista kulttuuria. Sen alasajoa tai edes typistämistä en kannata ja toivoisin, että kunta löytää talousongelmiinsa muita keinoja. Jos kirjastopalvelu siirtyy kirjastoautoilla toteutettavaksi, lainausmäärät tulevat laskemaan, mikä johtaa myöhemmin vaatimuksiin myös tämän "turhan" palvelun lopettamisesta.

Paperisista oppikirjoista luopuminen on tietyllä tavalla järkevää talouden ja myös oppimateriaalin ajantasaisuuden kannalta. Tietojen päivitys ja lisätiedon linkitys kun onnistuu paremmin sähköisessä dokumentissa. Tämä johtaa kuitenkin laiteriippuvuuteen mikä voi asettaa oppijat eriarvoiseen asemaan, ellei tarkoitus ole antaa jokaiselle oppilaalle läppäri tai sähköinen lukulaite. Maksaa sekin ja kirjan käyttöliittymä on ainakin toistaiseksi vakaampi ja parempi kuin mikään sähköinen käyttöliittymä.

Tiedon siirtyminen nettiin vaikuttaa myös kirjastojen suosioon ja jos paperinen kirja leimataan ympäristöä rasittavaksi menneisyyden jäänteeksi, mikä vaikuttaa myös lukuhaluihin, paperisen kirjan tulevaisuus on alenevat painosmäärät. Paperinen lehti on jo uhattuna. Maailmalla lehtiyhtiöt ovat suurissa vaikeuksissa vaikka Sanoma Oy vakuttaa lehdessään, että tämä ongelma ei koske suomailaisia lehtiä. Epäilen tätä vahvasti, koska myös paikalliset uutiset alkavat löytyä netin uutissivustoilta. Tiedän myös henkilöitä, jotka ovat lopettaneet tai ovat lopettamassa sanomalehden tilaamista. Tavaksi kun on tullut näpsäyttä läppäri päälle yhtäaikaa kahvinkeittimen kanssa. Samat uutiset on luettavissa myös nykyisillä kännyköillä, koska monet sivustot on jo sovitettu kännyköillä luettavaan muotoon. Sanomalehden selailu on sukupolvikysymys. Itse olen vielä selailija, mutta arvelen nyt toisella kymmenellä olevien teinien sukupolven olevan niin nettinatiiveja, että nettilukemisen suosio tulee vain kasvamaan. Paperia ja metsiä siis säästyy. Maailma pelastuu tai ainakin muuttuu ja muutosvauhti ei näytä hidastuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti