torstai 9. heinäkuuta 2009

Asuntomessuille menossaOmakotitalon rakentamista suunnittellessamme tuli asuntomessuilla jos toisillakin käytyä. Eipä niistä paljoa kostunut ideoiden suhteen. Joitain kummallisa ja epäkäytännöllisiä ratkaisuja tosin havaittiin. Yhdessä autokatoksesta pois ajettaessa ajettiin ylämäkeen eli sadevedet lorahtavat mukavasti autokatokseen. Toisessa hyllystä vedettävä silityslauta eristi silittäjän vaatehyllyistä jne. Pieniä helposti korjattavia asioita enimmäkseen. Silloin messutalot olivat suuria ja kalliita nyt ne ovat vain kalliita. Valkeakosken messuille olis tarkoitus ajelle jonakin viikonloppuna katsastamaan mitä uutta talotekniikkaa on tarjolla ja uteliaisuus kohdistuu myös paikalla olevaan passiivitaloon (ylempi kuva) ja ns. ENSI-taloon (alempi kuva). Molemmista olen jo kuvia nähnyt ja rumia ovat. Sisälle toki pitää päästä kurkistamaan, että oivaltaa mitä "virheitä" on omassa talossa tehty. Samoin sisustusratkaisut kiinnostavat. Tämä siksi, että tyypillisenä omakotiasukkaana saan harva se päivä idean miten tuo ja tuokin kohta olisi kannattanut viimeistellä. Näin vaikka talo on ihan siisti. Mielestäni.

Uusimmassa Meidän Talo lehdessä Staffan Lodenuis arvostelee passiivitaloja sulkeutuneiksi ja sisältä hämäriksi ja siksi ankeiksi. Syynä tähän on ikkunoiden puute tai siis vähäisyys ja pienuus. Energiaa kun pitää säästää. Kas kun ei tehty ihan ikkunatonta taloa, jossa sisä puolella olisi ikkunan kuvia pitkin seiniä. Suuria ja pieniä kauniinen meri tai järvimaisemineen. Säästyisi energiaa ja voisihan nuo ikkunan kuvat korvata taulu-tv:n kaltaisilla näytöillä, joissa maisemaa voisi vaihtaa mielen mukaan. Ei muuta kuin suunnittelijat töihin ja arkkitehdit ideoimaan niin kyllä se ikkunatonkin talo päivänvalon näkee.

Ihmettelen kuitenkin vähän, miksei messuille osattu suunnitella komeaa tai kaunista ja toimivaa passiivitaloa ja muuntuva ENSI-talokin näyttää ulkoapäin kaikkea muuta kuin kodikkaalta. Entä sitten se passiivitalo Paroc

Komealla ja kauniilla en toki viittaa ns. perinnetaloihin söpöine kuisteineen ja kiharaisine ikkunanpielilautoineen. Vaan kyllä uudella suunnitteluperiaatteellakin pitäisi pystyä tuottamaan myös ulkoapäin kodikkaita koteja suomalaisille. Joitakin vuosia sitten pidettiin suunnittelukilpailu uuden "rintamamiestalon" suunnittelusta. Ja voittajaksi tietenkin päätyi tylsän näköinen rumilus, jota toki voidaan muunnella perheen tarpeiden mukaan. Valitettavasi siitä ei kuvaa pikkuhakemisella löytynyt, mutta eipä se haittaa. Yrittävätkö suunnittelijat ja arkkitehdit jäljitellä jotain Alvar Aallon taiteellisia ratkaisuja ja siinä sitten hukkaavat sen tavallisen perheen näkemykset. Vai onko minulla vain huono maku kun en heidän teostensa kauneutta ja funktionaalisuutta oivalla.

Tätä kritiikkiä ei sitten pidä yleistää näitä edellä mainittuja esimerkkejä laajemmalle. Löytyy Suomesta varmasti myös kauniita, hienoja ja kodikkaita moderneja taloja. Tietäiskö joku mistä? Rumaa Suomea on jo kovasti tutkittu ja TV:ssä päivitelty.

2 kommenttia:

  1. Ei oikein sytytä minuakaan nuo uudet talot, sellaisia takapihan kanakoppeja ;-D yksilappeisia. Onneksi isäni ei ole näkemässä kun aina sanoi ettei ole tarpeeksi räystäällä pituutta ja sokkelilla korkeutta, tasakattojen ilmestyttyä sanoi niiden tuovan vain murheita, mitenkä kävikään.
    Kauniita ja käytännöllisiä talojakin löytyy.

    VastaaPoista
  2. Jep, isäni oli kirvesmies ja teki aikoinaan kotiseudulleni tuttavallemma tasakattoisen talon 70-luvulla. Ihmetteli ja epäili, mutta teki kun siitä palkkansa sai. Kymmen vuotta myöhemmin tasakattotalo remenotoitiin harjakattoiseksi kun tasakattoratkaisu ei pitänyt vettä.
    Kauniitakin nykyään kyllä löytyy.

    VastaaPoista