lauantai 4. heinäkuuta 2009

Lappi

Aluksi muutama näppäämäni kuva Pyhätunturin vaellukseltani, joka alkoi Kultakerolta ja jatkui sieltä Ison kurun, pyhän kasteen putouksen, karhunjouomalammen ja Annikin lammen kautta Huttuloman autiotuvalle. Paluu samaa reittiä. Matkaa tuli noin parikymmentä kilometriä. Suuri osa reittiä kulki pitkospuita tai lankkusiltoja ja portaita pitkin. Isokurusta johti ylös portaat, jossa on 375 askelmaa. Maisemat ja luonto tekevät vaikutuksen kuten jaloissa tuntuva portaiden kiipeäminenkin.

Lapissa lapsuuteni viettäneenä seuraan edelleenkin Lapin asioita melko aktiivisesti. Kotiini tulee edelleen Itä-Lapin paikallislehti Koillis-Lappi, jota seuraamalla saan hyvän kuvan Itä-Lapin ja erityisesti Kemijärven seudun ajankohtaisista asioista ja mielipiteistä. Stora Enson Kemijärven tehtaan lopettamiseen liittyvä yhtiön jätejärven tilanne puhuttaa ja huolestuttaa paikkakuntalaisia. Samoin Soklin kaivoshanke ja sitä varten suunniteltavat rautatielinjauskset herättävät keskustelua ja saa monet heristämään sormeaan ns. city-vihreille, joiden syyksi kaikki alueen ongelmat on helppo heittää.

Täällä etelässä Lappi nähdään porojen, lumen, sääskien, matkailukeskusten ja joulupukin maana. Näillä Lappia myös markkinoidaan näkyvästi. Paitsi Itä-Lappia. Kun Yle tai muu tv-kanava tekee juttua Lapista, mennään Leville tai Rovaniemelle. Muualle toimittaja menee vain urheilutapahtumien yhteydessä. Kemijärvi on viime vuosina saanut poikkeuksellisen paljon julkisuutta. Huonoja uutisia ovat olleet sellutehtaan lopettaminen ja muuttotappiot kerrostalojen purkamisineen. Hyviä uutisia ei juuri ole näkynyt, vaikka Taivaan tulet ovatkin ruudun kautta luoneet positiivista mielikuvaa alueesta.

Lapin tulevaisuus riippuu muutaman toimialan tai asia tarjoamista mahdollisuuksista. Näitä ovat luonto, matkailukeskukset, poronhoito, metsä ja kaivosteollisuus. Myös Venäjältä voi avautua mahdollisuuksia. Suuret hankkeet kuitenkin luovat helposti työpaikkojen lisäksi uhkia. Poromiehet pelkäävät elinkeinonsa puolesta, matkailukeskukset Lapin luontokuvan ja luonnonsuojelijat luonnon säilymisen puolesta.

Esimerkiksi kaivosteollisuus elää vahvaa kasvua, vaikka meneillään oleva talouslama onkin laskenut kaivostoiminnan kannattavuutta. Kaivos kuitenkin tarkoittaa voimakasta kajoamista luontoon ja juuri tämä onkin noussut ongelmaksi Soklin kaivoshankkeen kohdalla. Kaivokselta suunniteltu ratalinjaus kun kulkee Natura-alueen poikki. Uutisten ja lehtijuttujen perusteella näyttää siltä, että tämä asia on tullut yllätyksenä esille vasta nyt meneillään olevan YVA-menettelyn aikana kun ympäristökeskus on ottanut linjaukseen kielteisen kannan. Eikö suunnittelijoilla tullut mieleen keskustella asiasta etukäteen ympäristökeskuksen edustajien kanssa? Näin olisi ainakin saatu lisäaikaa joko Natura-aleen rajaukseen tai uuden ratalinjauksen suunnitteluun. Nyt alueen kunnat pelkäävät, että Yara suuntaa Venäjän puolelle ja tekee rikastamonsa sinne. Lisämausteen hankkeeseen tuo mahdollisuus uraanin löytymiseen samalta alueelta. Tämä onkin jo herättänyt laajaa huolta.

Tehtiinpä Lapissa mitä hankkeita tahansa, tulee vastaan kysymyksiä jotka koskevat luonnonsuojelua, poronhoitoa ja matkailua. Törmäyksiltä tuskin mikään hanken vältyy.

Näkisin kuitenkin Lapissa mahdollisuuksia näiden erilaisten näkökulmien aiheuttamien ongelmien ratkaisuun, siten että mikään hanke ei vie poromiehiltä elinkeinoa, tuhoa arvokasta luontoa eikä estä metsästä riippuvaisen teollisen toiminnan jatkumista. Kompromisseja joudutaan vamasti tekemään.

Lapissa riittää yritteliäisyyttä ja aktiivisuutta, mutta riittääkö asukkaita? Nuoret lähtevät muualle heti kun pystyvät ellei Lappi tarjoa menestymisen mahdollisuuksia. Pelkästää tuen varaan ei Lappiinkaan kannata yrityksiä perustaa.

Matkailussa ja metsässä on mahdollisuuksia ellei Lappi leimaudu loppuun käytetyn luonnon maaksi.

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia. Isällä taitaa olla ollut rakentamaton tontti yli 30 vuotta Pyhätunturilla, mutta eipä ole koskaan tullut itse käytyä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentoinnista.
    Kannattaa käväistä tunturissa jos sielä päin käyskentelet. Ja sen tontin hinta voi lähivuosina hypähtää ylöspäin jos matkailukeskuksen laajennus palveluineen onnistuu. Noitatunturi Oy on ilmeisen tosissan jättisuunnitelmineen. Oma kotipaikkani on noin 10 kilometrin päässä Kemijoen rannalla.

    VastaaPoista