sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Lukeminen kannatta aina!

Näinhän sitä mainostetaan ja olen mainoksen kanssa samaa mieltä. Nyt lopussa olevalla kesälomalla tuli luettua peräti yksi kirja! Miten tähän on tultu, että lukeminen on minulla näin vähäistä? Lapsena ja nuorena luin paljon kirjoja, jopa niin paljon, että isovanhempanin varoittelivat näön menemisella. No lasit päässä tätäkin kirjoitan, vaikka en usko kaksiteholaseja lukemisienin ansioksi. Muistan myös ollessani tokaluokkailainen kun lainasin koulun kirjastosta kirjan nimeltään Aarresaari. Paksu kirja, jossa sivuja taisi olla n. 500. Opettajani hoiti koulun kirjastoa ja epäili vahvasti, että "et kyllä jaksa tätä kirjaa lukea!" Kuukauden päästä kuitenkin kirja oli luettu. Sitä ennen oli käsissä kulunut jo pari Tarzania ja pino Viisikkoja. Vuosien kuluessa lukeminen jatkui edelleen hvyällä tahdilla. Luettuja kirjoja en laskenut, mutta luettua tuli Sinuhe ja muut Waltarin kirjat Karvajalkoineen päivineen. Juokse poika Juokse  jäi mieleen kuten Tuntematon sotilas ja muutama Päätalon opuskin. Alistair McLeanin sotakirjat luin kaikki. Jerry Cottonit kelpasivat myös kuten kaiken maailman sarjakuvat ja myös Agatha Christien kirjailut. Lukioiässä tuli scifi-kausi ja myös Vonnegut löytyi tuolloin kuten Kafkakin. jne....

Lukuintoni jatkui vielä pitkään armeijan jälkeenkin. Armeija-aikana lukaisn opuksen nimeltään Sota ja Rauha. Jokin aika sitten huomasin, että lukemistahti on enää yksi tai kaks kirjaa vuodessa! No kävelin lomani alkajaisiksi lähikirjastoon
ja hyllyjen välissä harhailtuani käteeni valikoitui kirja nimeltään Austerlitz. Lueskelin sitten kirjaa kotiterassilla ja siina lukiessani huomasin miten kirja vie mukanaan ja ajan kulumista ei huomaa. Todella rentouttavaa. Tahtoo lisää..varasin kirjastosta jo pari kirjaa.

Netissaä samoillessani ole löytänyt useita blogeja, joissa arvioidaan, esitellään tai keskustellaan kirjoista ja kirjallisuudesta.
Tässä muutama, joita seuraan ja suosittelenkin.

Lukupaikka
Operaatio lukutoukka
Kirjatohtori
Jussi Siirilä

Vielä vähän kirjastoista: Tämän vuoden aikana on kotikuntani Hausjärvi päättänyt säästää sulkemalla Ryttylän ja Hikiä sivukirjastot. Molemmissa taajamissa asuu pari tuhatta asukasta. Päätökset on näköjään tehty vähin keskusteluin ja asiasta on ollut vain pari uutista paikallislehdissä. Hausjärven kunnanvaltuutetuista ei kukaan ole asiaa aktiivisesti tuonut esille ennen kuin viime viikkoina, jolloin on perustettu myös Facebookkiin kirjastojen lopettamista vaativa ryhmä. Lopettamispäätös on kuitenkin niin pitkällä, että mitää ei liene enää tehtävissä. Ihmettelen myös vähän kunnanvaltuutettujen passiivisuutta netissä. Ei näy juuri Hausjärveläisiä blogin pitäjiä. Hämäläiset ovat hitaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti