tiistai 18. elokuuta 2009

Nahkasiivet!

Elokuisina iltoina kun illat hämärtyvät ja on vielä lämmintä voin taloni ympärillä aina hämärän hetkenä nähdä vilauksittain lepakoita. Joskus ne lentävät todella läheltä samalla mukavasti säikäyttäen. Hyönteisiä näppärästi lennosta näpsivät. Kun vielä rakensimme taloa, näkyi lepaikoita useita kerralla. Lähes parvissakin lentivät. Olen joskus miettinyt, miksi niitä ei muulloin näe kuin elokuun hämärissä? Kai lepakot myös valoisina kesäöinä syötävää tarvitsevat.

Olen myös pohtinut miten saisin näpättyä kuvan lentävästä lepakosta. Pitäisi ensin löytää paikka jonkan läheltä lepakot aina lentävät ja siihen sitten kameran kanssa kytikselle? Sitten kun lepakko ohi vilahtaa puolenkymmentä kuvaa sekunnissa ja ehkä yksi kuva voisi onnistua. Saattais kyllä tulla varsin pitkä kyttäyskeikka.
Toinen vaihtoehto on virittää kamera ko. paikkaan ja varustaa se liiketunnistimella, joka sitten laukaisee kameran taas sarjatulelle kun liikettä havaitaan. Aika tekninen viritys ja tuskin lähikaupoista tai marketeista vermeitä tämmöiseen löytyy ja oma taito ei tällaisissa ole oikein vakuuttava. Kameroita kun ei vasaralla ja sahalla viritellä.
Kolmas vaihtoehto on myös tekninen, mutta ehkä edellistä realistisempi. Rakennan lepakon pöntön ja asennan siihen pönttökameran. Pönttökamerasta piuha sisälle tietokoneeseen ja kuva nettiin omille sivuille eli tänne. Pönttökamera, joka kuvaa pimeässä, ei tarvitse erillistä valonlähdettä, joka häiritsisi .Näitä voi tilata netistä täältä. Paitsi, että se lepakon pönttö on vähän erilainen kuin linnunpönttö. Nänä kun asentelen, ei ole muuta ongelmaa kuin se, että meneekö lepakko pönttöön vai ei. Pöntössä oleva lepakko ei kyllä lennä. Eli lentävän lepakon kuvausongelma pysyy ja paranee.
Tälle syksylle tuon idean toteuttaminen ei enää ehdi. Ensi kesänä sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti