sunnuntai 30. elokuuta 2009

Noitamainen hanke!

Noitatunturi Oy on aloittanut jo vuonna 2001 hankeen rakentaa valtava matkailukaupunki Pyhätunturi alueelle. Kyse on Suomen mittakaavassa todella suuresta matkailuhankkeesta. Miljardiluokkaa. Hanke on jo edennyt niin pitkälle, että Pelkosenniemen kunta on kaavoittanut alueen tai ainakin alueen kaava on ns. nähtävänä. Ilman voimassa olevaa asema- ja yleiskaavaa ei rakentaminen voi alkaa.
Pyhätunturin alueella on myös kansallispuisto ja kirjoitin vähän aikaa sitten lyhyesti, kuvien kera, vaelluksestanin tuolla.
Ympäristövaikutukset ovat suuret ja merkittävät ainakin paikallisesti ja mikäli seurauksena on valtavat matkailijavirrat myös laajempia vaikutuksia kannattaa arvioida. Näksin hankkeen kuitenkin positiivisena, koska se jos mikä, tarjoaa verotuloja alueelle ja tuonee mukanaan myös muuta aktiviteettia tälle muuten hiljenevälle alueelle, josta nuoriso pyrkii pois heti kun kykenee. Siltä ainakin näyttää. Ympäristkön kannalta on myös mielekästä keskittää rakentaminen ja toiminta tiiviisti rajatulle alueelle ja reiteille. Näin myös sille arvokkaalle luontoympäristölle jää mahdollisuudet säilyä. Luontoympäristöä myös matkailija arvostaa ja sen perässä tähän ja muihinkin Lapin keskuksiin matkansa suuntaa. Pelkkä luonto ei riitä, vaan matkailijalle on myös tarjottava elämyksiä ja ennenkaikkea hyvää, laadukasta ja ystävällistä palvelua hymyn kera ja järkevään hintaan. Lapin lisät hinnoissa pitää unohtaa.

Kulkuyhteydet tai niiden puuttuminen on Pyhätunturin ongelma. Rautieasema on 40 kilometrin päässä ja lentokenttä 80 km:n. Bussilla tosin pääsee perille, mutta matkailija kaihtavat paikkoja joihin mennessä täytyy lentokentän jälkeen istua bussissa kimpsuineen kampsuineen yli puoli tuntia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti