sunnuntai 23. elokuuta 2009

Salaiset sanat tuottavat ongelmia

Elämme elämäämme erilaisien koodien viidakossa. Ennen oli pelkkä sotu ja paperiset pankkikirjat eikä mitään koodeja tai salasanoja tarvittu. Ensimmäiset salasanat tulivat siinä vaiheessa kun ensimmäiset pankkikortit ilmaantuivat lompakoihin ja käsilaukkuihin. Tietokoneet ja nettipalvelut sitten johtivat varsinaiseen salasanarumbaan, joka vain kiihtyy.

Oma esimerkki:

1. Koti, käyttäjätunnukset ja salasanat
- pankkitunnukset
- luottokortin tunnukset
- sähköyhtiön asiakastunnukset
- maksu-TV:n asiakastunnukset
- sähköpostitunnukset 2 kpl
- nettiyhteisötunnukset 3 kpl
- nettikeskustelupalstatunnukset 4 kpl
- blogitunnukset 3 kpl
- nettilehtien tunnukset 3 kpl
- netpostin tunnukset
- kännykän tunnukset
- kirjastopalvelun tunnukset

2. Työ
- ovikoodi
- tietokoneen käynnistyssalasana
- windows-käynnistyssalasana (säännöllisesti vaihdettava)
- sähköpostitunnukset
- toimintojärjestelmän tunnukset
- tietokantojen tunnukset
- matkalaskuohjelman tunnukset
- laskuntarkastuohjelman tunnukset
- etäyhteystunnukset
- kännykän koodit (pin ja suojakoodi)
- luottokortin tunnukset
- bensakortin tunnukset

Eli yhteensä yli kolmekymmentä käyttäjätunnusta, salasanaa tai pin-koodia! Ja joku jäi vielä varmaan pois listasta. Tällaisessa tilantessa on tietenkin suuri kiusaus laittaa esim. kaikkiin nettitunnuksiin samat koodit. Mutta siinä on riskinsä. Kannattaa kehitellä oma systeemi käyttäjätunnusten ja salasanojen hallintaan ja muistamiseen. Muistisääntöjä voi suunnitellla vaikka näiden sivujen ja linkkien takaa löytyvien ohjeiden avulla. Suosittelen erityisesti tätä sivustoa josta löytyy muutakin tärkeää ja vielä Suomen kielellä.

2 kommenttia:

  1. Melkoinen lista. Kaikenlaista turhaa sitä joutuu ihminen pitämään mielessään. Toisaalta noista kaikista voi myös halutessaan luopua. Se voi tosin herättää lähipiirissä ja viranomaisissa ihmetystä ja epäilyä, mutta elämä muuttuu yksinkertaisemmaksi ja aikaa jää muuhunkin kuin muistisääntöjen murehtimiseen.

    VastaaPoista
  2. Lista on pitkä ja siitä jäi vielä puuttumaan mm. ympäristöhallinon raportoinnin salasanat ja tunnukset viidelle eri ympäristöluvalle sekä kemian teollisuuden ja EK:n intranettien tunnukset. Työtehtävien hoitamisen kannalta mikään ei ole tarpeeton, joten niistä en voi luopua jos en vaihda työtehtävääni tai -paikkaani. Lähipiirini hämmästyisi melkoisesti jos hyppäisin pois työpaikaltani ja ryhtyisin satunnaisia töitä silloin tällöin tekeväksi elämäntapataiteilijaksi tai luomupotun kasvattajaksi. Täytyy kyllä myöntää, että joskus yllätän itseni haaveilemasta entä jos uskaltaisinkin...

    VastaaPoista