sunnuntai 2. elokuuta 2009

Suomi on todellinen onnen maa

"Asiat ovat hyvässä jamassa verrattuna tosi moneen maahan. Muissa EU-maissa suomalaisia kahdehditaan: täällä on hirveän paljon tyytyväisyyttä, luottavaisuutta ja onnellisuutta."
"Vain pienellä vähemmistöillä on asiat kurjasti. Tämä ei ollenkaan tarkoita, että väheksyisin heitä, joilla on kurjasti"

Tätä mieltä on Lauri Uotila, Sampo Pankin pääekonomisti Helsingin Sanomien kuukausiliitteen mukaan.

Kuulostaa aikamoiselta vastarannan kiiskeltä kun vertaa mediassa olevia kirjoituksia ja blogi-kommentteja, joissa kerrotaan talousongelmista, työttömyydestä, irtisanomisista, opiskelijoiden ja eläkeläisten kurjuudesta. Kirjoituksissa viitataan usein oikeisiin tapauksiin ja oikeisiin leipäjonoihin. Samalla hallitus ja kaikki muutkin puolueet ja poliitikot sekä johtavat virkamiehet manataan jonnekkin pimeään paikkaa. Olkinuket ovat paljon käytetty keino tässä mustamaalaamisessa.

En tunne taloustiedettä enkä valitiontalouden lainalaisuukisia niin hyvin, että voisin Uotilan sanomisia vääriksi osoittaa. Mielipiteensä tuntuu vain poikkeavan kaikesta muusta talousuutisoinnista, että se pistää silmään.

Kyselyissä (eurobarometrit) suomalaiset ovat kuitenkin vahvistaneet olevansa tyytyväisiä ja suht. onnelisiakin. Joka tapauksessa tyytyväisemipiä kuin monet muut.

Uotila sanoo myös: "Ettei turhaan jaettaisi rahaa sellaisille, jotka eivät sitä tarvitse. Eläkeläinen Mikael Liliuskin saa kohta junalipun puoleen hintaan"
Tästä olen samaa mieltä eli sosiaalietuuksien jakamisessa tulisi käyttää tarveharkintaa nykyistä enemmän.

Hän painottaa myös kotimaisen kysynnän ja kulutuksen merkitystä ja ihmetteleen sen vähättelyä. "On ihan älytön heitto, ettei me voida elää täällä pesemällä toistemme paitoja. Ei tietenkään. Sen heittäjä ei ymmärrä talouden reaaliteeteistä yhtään mitään. Eihän kukaan kysy sitäkään, alammeko valmistaa toisillemme polkupyöriä. Ihminen tarvii sekä tavaroita, että palveluja."

Poikkeuksellisia mielipiteitä näinä aikoina. Herättänee keskustelua.