tiistai 13. lokakuuta 2009

Kuntien säästöt


Keinoja säästöihin löytyy niin hyviä kuin realistisiakin.
Kirjoitan tähän yhden idean, joka ei ole omani, vaan kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan laatiman yleisönosastokirjoituksen mukainen. Kirjoitus on pitkähkö ja lainaan siitä tähän vain osan.
”Samalla ehdotan, että hallitusten ( = naapurikuntien) neuvottelussa sovitaan henkilöstölle tehtävästä ehdotuksesta palkattomien vapaiden tai vielä isänmaallisemmin muutaman palkattoman päivän tekemisestä tulevana vuonna. Esimerkiksi koko henkilöstön viisi palkatonta loma- tai työpäivää tuo Hausjärvelle noin 200 000 euron säästöt vuositasolla. Lopella summa on 250 000 euroa, Riihimäellä noin miljoonan ja Hyvinkäällä 1,4 miljoonan verran. Jos joudumme kyykyttämään kuntalaisia laman johdosta kohoavilla veroilla ja heikentyvillä palveluilla, pitää henkilöstöllekkin ainakin ehdottaa talkoita kuntatalouden pelastamiseksi. Lomautuksia en halua ehdottaa! Kunnan henkilöstö ei kohtaa yksityisten tavoin irtisanomisia ollenkaan eikä juuri lomautuksiakaan. Työ on siis lamankin silmässä turvattua, samoin toimeentulo. Viiden päivän talkoot jaettuna eri kuukausille niin, että päiviä tulee alle yksi kukautta kohden 12 kuukauden jaksossa, ei kenenkään taloutta romuta, mutta kuntatalouden selkärangan se saattaa säilyttää ehjänä. Tällainen talkootyö sopii satunnaiseksi säästökeinoksi, koska lamakin voidaan katsoa satunnaiseksi vieraaksi, joka kohtaa yhteiskuntaa tällä laajuudella harvemmin kuin joka kymmenes vuosi! Ja hyvien aikojen kohdatessa kunta hyvänä työnantajana voisi etsiä kompensaatiota henkilökunnan uhrauksille esim. palkkabonuksin tai virkistyspäivin. Timo Silvan”
En tiedä onko missään tällaista aiemmin kokeiltu ,mutta ideaa kannattaisi ainakin harkita.
Mitä mieltä olette? Säästöjä tarvitaan varmasti mutta mitkä keinot ovat hyvät ja toimivia. Ja realistisia.
Hausjärvella on jo käytännössä päätetty sulkea kaksi sivukirjastoa. Säästöä on arvioitu saatavan 60-100 000 €. Laskelmat eivät kyllä vakuuta. Kirjastot suljetaan kahdesta kasvavasta taajamasta. Kasvun takia koulujakin laajennetaan.
Sivistyslautakunta kannatti lakkauttamista äänin 4-3. Missä se sivistys näkyy?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti