sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Rillit puhtaaksi

Silmälasit ovat minulle välttämättömät ainakin auton ajossa ja tv:n tekstitystä lukiessa. Kaksiteholasit ovat kuitenkin käytännössä koko ajan päässä, myös lehtiä lukiessa, vaikka se sujuisi ilman lasejakin.
Silmalasien linssit likaantuvat helposti ja näköjään nopeasti. Talouspaperi tms. kelpaa putsaukseen, mutta jättää linssiin usein viiruja. Ärsyttävää, kun näkökentässä on sumeita kohtia.

Helisngin Sanomissa oli joitakin aikoja sitten ihan kelpo ohje, vai niksiköhän se, jolla linssit saa kunnolla puhdistettua. Kokeiltu on ja kirkasta tulee.
Kirjailen HS:n tekstin tähän sellaisenaan. Teskti on vastaus nimimerkille Rillirousku. Leikkasin tekstin talteen, mutta kirjoittajan nimi jäi pois.
Tuttavaoptikkoni mukaan silasinpesurutiinisi on pääsääntöisesti oikea linssien hyvinvoinnin kannalta. Tosin lorautahan rilleihisi maltillisesti Fairyä, koska se ei laimentamattomana tee hyvää muovisten kehysten pinnalle. Linssit eivät naarmuunnu talouspaperilla kuivaamisesta - jos se on puhdasta ja hyvänlaatuista. Isompi ongelma on, että nykyisin monet puhdistavat silmälasinsa värikkäillä pikku mikrokuituliinoilla, jotka etenkin näin kaupunkioloissa keräävät hanakasti pölyä jopa hiekkaa.  Kun linssejä sitten hieroskellaan tällaisella liinalla, niiden pintaan tulee pikkuruisia naarmuja. Muutenkin mikrokuituliinoja olisi hyvä pestä usein, sillä likainen liina on kehno puhdistaja. Tuttavaoptikkoni kertoi, että kaikkein järkevintä on tehdä sumutepulloon erityinen liuos rillien puhdistamista varten: siihen tulee tuttuun tapaan vettä ja loraus astianpesuainetta. Mutta salainen ainesosa on spriikeittimissäkin käytetty Sinol-polttoneste, jota lisätään 10 prosenttia nesteen määrästä. Sen ansiosta näköalat ovat pitkälle päivään asti suorastaan valoisat. Sitä paitsi huomauttaa optikkotuttuni, kyseinen liuos on lyömätön myös ikkunoiden pesussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti