maanantai 19. lokakuuta 2009

Uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa, mutta millään muilla mailla

kuin Suomella sen rakentaminen ei kestä näin kauan ja maksa näin paljon!

No kyllä se kuitenkin taitaa kestää muuallakin kauan. Täällä Suomessa ei muiden maiden ydinsäpinöitä paljoa seurata.
Voimaloita on maailmassa nimittäin rakenteilla yhteensä 55 kappaletta! Ja toiminnassakin ydinmyllyjä on 436!


Säteileekö? Varmaan ainakin siellä missä pitääkin, mutta miten menee uraanikaivoiksilla ja vanhojen ydinaseiden varastopaikoilla. Säteileekö? Varmasti. Tietoja ydinvoimalaitoksista löytyy Europena Nuclear Societyn sivuilta. Entä ne ydinjätteet? Suomessa rakennetaan niille mukavaa onkaloa, jossa ne saavat säteilllä  syvällä maan alla omissa oloissaan tuhansia vuosia. Ja tässä linkki juttuun tuuli- ja ydinvoimailoiden kapasiteetteihin.

Ja sitten oma kantani Suomen ratkaisuihin.

Ydinvoima:
Suomessa on ydinvoimaloita ja yksi on vielä rakenteilla. Ja kun se on valimis reaktoreita on maassamme yhteensä 5 laitosta tuottamassa ydinsähköä. Lisäksi uusia hankkeita on vireillä kolme. Koska sähkön kulutus on laskemassa osin laman ja osin teollisuuden rakennemuutokosen takia ja lisäksi myös sähkön tuotanto uusiutuvilla energialähteillä kasvaa ja sähkön käyttöä tehostetaan, voidaan Suomessa myöntää lupa vielä yhdelle laitokselle. Ja tämän valmistuttua katsoa tilannetta uudelleen. Tulee halvemmaksi ja samalla annetaan mahdollisuus sähköntuotantotapojen monipuolistumiselle. Myös käytetyn ydinpolttoaineen loppusjijoitus onnistuu siihen yhteen onkaloon.

Tuulivoima:
Kehitys kehittytty tälläkin alalla ja sille on hyvä antaa mahdollisuus. Vaikka määräaikaista syöttötariffia käyttäen. Taloni käyttää tuulisähköä, joka pyörittää maalämpöpumppua.

Biopolttoaineet:
Sama tilanne kuin tuulivoimalla. Kannatta kehittää. Tässä pitää muistaa savukaasujen puhdistus.

Vesivoima:
Ei juuri enää rakennettavia vesitöjä Suomessa.  Vuotosta ei kannata rakentaa. Nykyisten laitosten tekniikkaa toki voi tehostaa.

Pienvoimalat:
Kesämökeillä jo aurinkopaneelit ja pienvoimalat jo toimivat. Sähkösydeemit pitää rakentaa niin, että myös pientalon ( ja miksei myös kerrostalon) itse tuottama sähkö voidaan syöttä helposti verkkoon vähentämään omaa sähkölaskua. Olen miettynyt aurinkopaneelien asentamista taloni katon eteläsivulle. Sitten kun systeemit halpenevat voin harkita hankkimistakin.

2 kommenttia:

  1. Itseä kyllä kiinnosta aurinkopaneelien hyötusuhteen kehittyminen, josta olikin juttua viime vuoden Tiede lehdessä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista.

    Olet ihan oikeassa. Pelkkä halpa hinta ei riitä hankintapäätökseen tekemiseen. Jos haluaa halvan ja hyvän, joutuu hankkimaan molemmat.

    VastaaPoista