sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Electric Car Motor show: messutunnelmia ja -havaintoja

Mainostin noita messuja jo aiemmin ja pitihän noita sähköisiä asioita käydä paikan päälläkin katselemassa. Junallahan on helppo mennä messukeskukseen. Eikä tarvitse omaa autoa.

Näyttävin sähköinen ajoneuvo on tuo urheilullinen Tesla Roadster. Tyylilkäs perinteisen urheiluauton mallinen auto ilman polttomoottorin miehekkäitä murahduksia ja tuprahduksia. Sähköautojen ongelma tai ainakin heikko kohta on niissä käytettävät akut. Akkujen lataus tulisi tapahtua nopeasti, akkujen tulisi olla pieniä sekä keveitä ja vielä virtaakin pitäisi riittää muutaman sadan kilometrin ajeluun. Usko tekniikan tuomaan edistykseen on kuitenkin vahva ja sitä yritti edelleen vahvistaa Oras Tynkynen Tanja Karpelan juontamassa panelikeskustelussa. Mainittua tuli myös Kokkolan litium-esiintymän tuomat mahdollisuudet suomalaiseen akkuteknkologiaan sekä -tuotantoon.

Panelikeskusteluun osallistuivat Oras Tynkkynen, Lauri Hietanen, Kari Luoma, Martti Korkiakoski, Jiri Räsänen sekä Antti Kaikkonen. Keskustelijoilta kysyttiin myös edellyttääkö autoilun sähköistäminen ydinvoiman rakentamisa. Vastaus vähän  yllätti minut kun kukaan em. henkilöistä ei kaivannu ydinvoimaa autojen sähköistämiseen! Keskustelusta tuli esille suuri joukko vielä avoimia kysymyksiä ja epävarmuuksia. Valtiolta odotetaan sähköautoilua tukevia verohelpotuksia, mutta tukea sai myös vaihtoehto, että tukea ei saisi sitoa tekniikkaan, vaan päästöjen vähentämiseen. Hybridiautoille jää myös mahdollisuutensa jos biopolttoaineet pystytään tuottamaan siten, ettei niistä aiheudu merkittäviä päästöjä tai muita haittoja. Hybriditekniika tarjoaa tankkauksella ja latauksella enemmän kilometrejä kun pelkkien akkujen varassa kulkeva sähköauto.
Joka tapauksessa autoilu kokenee suuren muutoksen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ja toivottavaa on myös, että nyt tehtävät ratkaisut mahdollistavat helpon liikkumisen muuallakin kuin kaupunkien keskustoissa ja pääkaupunkiseudulla joissa julkisen liikenteen palvelut jo nyt ovat toista luokkaa kuin muualla Suomessa. Puhtaasti sähköllä tai jollain muulla toimivalla teknisella ratkaisulla.

Autojen lisäksi messuilla esiteltiin myös muita sähköajoneuvoja. Esillä olivat myös sähköpyörät sekä sähkömopot ja -skootterit.  Toimiviltahan ne vaikuttivat, mutta näytti se mopoilu vähän oudolta ilman moottorin pärinää. Halukkaat pääsivät koeajolle. Alla video Segway-ajelusta, joka vetinkin paikalle kokeilijoita jonoksi asti.
 Alla vielä muutama kännykkäkameralla näpätty kuva.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti