keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Ääkköset mahdollisia verkkotunnuksissa!

Suomalaisissa paikannimissä sekä yritysnimissä on reilunlaisesti myös ä-, ö- ja å-kirjaimia.
Kuntia ja kyliä esim. Rääkkylä, Hausjärvi, Kemijärvi, Äänekoski, Ryttylä, Ähtäri ei netistä tavoita  www.kunta.fi-tyyppisellä osoitteella, vaan joudumme kirjoittamaan ne väärin ilman ään pisteitä osoiteriville. www.hausjarvi.fi . Samoin ääpoliitikot joutuva bloginsa osoitteen kääntämään nettikielelle, joka ei äätä tunne. Esim.  osoitetta www.päivi.räsänen.fi  tai www.paavo.väyrynen.fi ei taida vielä netistä löytyä?

Nyt on jo jonkin aikaa ollut mahdollista käyttää verkkotunnuksissa ja siis nettiosoitteissa ääkkösiä. Kun tuon huomasin päätimpä ihan kokeillä asiaa ja rekisteröin verkkotunnuksen käyräranta.fi. Tein rekisteröinnin 2.11.2009 ja jo samana päivänä kilahti sähköpostiin vahvistus rekisteröinnistä. Ja seuraavalla viikolla tuli paperinen vahvistuskirjekkin kotiin. Asian tilan voi toki varmistaa vielä vaikkapa täältä. Rekisteröinti on voimassa vuoden ja maksaa vähäsen, mutta ei siis paljon. Enemmän työtä vaati sitten sisällön tuottaminen tunnukselle. Siirtäiskö tämän blogin sinne? No ehkä jos keksisi miten sen simppelisti voisi tehdä.

Suomalaisena minua kuitenkin ihmetyttää miksei tätä ominaisuutta käytetä laajemmin. Milloin voin kirjoittaa kotikuntani nimen oikeassa muodossaan  selaimen osoiteriville? Nettíä suomeksi kiitos! Muistan vielä ajan jolloin ei nettiin saanut äätä mahtumaan ja se piti uutisryhmäkeskusteluissakin korvata jotenkin. Yleensä käytetteiin d-tai l-kirjainta. Näin  esimerkiksi Rääkkylä muuttuu Rddkkyldksi. Öön korvieketta en enään muista.

Hyvdd uutta vuotta 2010!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti