perjantai 4. joulukuuta 2009

Kunta säästää: Suomen vanhin koulu Erkylän koulu kiinni!

Lama niittää pieniä kouluja kuten myös pieniä kirjastoja. Säästöillä perustellaan milloin mitäkin kuntailaisen palvelujen huonontamista. Perinteetkään eivät paljoa paina.
Alla oleva teksi on kopioitu Aamupostin nettisivulta
Monen kyläkoulun niskassa leijuu kuoleman viikate näinä aikoina, mutta Erkylän koululla on koulumaailmassa oma erityisasemansa: se on Suomen vanhin koulu, 153-vuotias. Hausjärven kunnanhallitus on ohjeistanut sivistyslautakunnan laatimaan ensi vuoden budjetin siten, että Erkylän koulu lopettaisi toimintansa ensi vuoden elokuusta.

Se ensimmäinen Erkylän koulu oli Eskon koulu, joka syntyi 1856 Erkylän kartanon isännän Johan Reinhold Munckin aloitteesta. Rakennus on yhä olemassa Erkylänjärven rannalla. Nykyisen koulun Myllylammelle rakennutti Carl Munck vuonna 1904.
Erkylän koululla ei ole vain sinänsä arvokas menneisyys, sillä historia on läsnä ja konkreettisesti silmien edessä joka päivä.
–Meillä on opetusvälineitä 1800-luvulta; vanhoja koulutauluja ja esimerkiksi Carl Munckin lahjoittama eläinkokoelma, jota käytämme hyväksi kuvaamataidon ja biologian tunneilla, Leena Salmi mainitsee.Kunta, siis Hausjärvi, säästää myös pistämällä kirjastonsa ahtaalle. Lukemattomat kuntapäättäjät eivät näköjään ymmärrä kirjastojen arvoa eivätkä tunne kirjastolaitoksen merkitystä Suomessa. Ehkä kirjastot vielä säästyvät, jos aukioloaikojen lyhentämisellä saadaan riittävästi säästöä aikaan. Kunnan taloustilanteelle ei ole odotettavissa  suurta piristystä tulevina vuosina ellei yleinen talouskehitys käänny nopeaan nousuun lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti