sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Jos on helmikuussa lunta maassa niin on sitä katollakin!

Lunta on tosiaan kertynyt tänne Kanta-Hämeen seudullekkin ehkä hieman tavallista enemmän. Tai ainakin enemmän kuin miesmuistiin. Jos naisilta kysytään niin miesmuisti ei kovin pitkää aikaa tarkoita, mutta ehkä kuitenkin miesmuisti kattaa ainakin muutaman vuoden . Muistini ( miesmuisti) mukaan talvella 2004 oli lunta jotakuinkin saman verranin kuin nyt. Korjatkaa jos mies- tai naismuistinne tietää muuta.

Katolle on siis kertynyt lunta noin 30-50 sentin kerros, joka näyttää oikeastaan komealta ja tyylikkäältä. Talvi on kaunis.  Lumi on vettä ja jos sulatta yhden sentin kerroksen lunta siitä tulle yhden millin kerros vettä. Eli aika vähän, mutta painaa se vesi oli se sitten missä olomuodossa hyvänsä.

Pieni laskelma:
Katolla on lunta 35 senttiä, 350 mm
Katon pinta-ala 100 neliömetriä
Lumen sulaessa vettä jää 35 mm  ( eli yksi sentti lunta luo millin vesikerroksen)
Kertolasku: 0,035 m * 100 m2 = 3,5 m3 vettä ( laskennassa käytetään metrejä)

=> 100 neliön katolla on siis lunta 3,5 tonnia! ( 35 kg/m2)!! Kestääkö katto??! Yksi kuutio vettä painaa siis 1 000 kiloa.


Asiantuntija kertoo,että eipä syytä huoleen.

Paljonko lumi sitten oikeasti painaa? Tuo sentti-milli-arvio on vain arvio ja jos haluaa olla tarkka voihan lumen painon myös mitata. Vaikkapa näin. Tarvitset vain viemäriputken pätkän, lapion, muovipussin ja vaa'n. Ja tietysti laskimen. Laskennassa kun tarvitaan piitä ja ärrääkin ( 3,141....). Ärräpäitä voi myös ilmaantua hankien keskelle, mutta niitää kannataa välttää.

Lumitilannetta voi myös arvioida ilmatieteenlaitoksen tuottamann tiedon perusteella.

Kestääkö katto?  Alla kattorakenteiden mitoitusperusteet. Kuva löytyy suurempana täältä. Katto kyllä kestää jos se on rakennettu määräysten mukaan. Paitsi jos lumi on kertynyt katolle epätasaisesti, jolloin kattorakenteisiin voi muodostua voimakas paikallinen rasitus, joka voi vääntäää katon hajalle. Joku navetan ja  jonkin varaston romahtamisesesta on jo uutisoitu..pitäisköhän sittenkin kiivetä katolle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti