sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Olkiluodossa

Tuli käytyä tututustumiskäynnillä ydinvoimalassa. Saimme hyvän vastaanoton ja perusteelliset sekä asiantuntevat esittelyt laitoksen toiminnasta, uuden laitoksen rakennusvaiheesta sekä ydinjätteiden loppusijoitusratkaisuista. Tilaisuudessa oli mahdollisuuksia keskusteluun koko Suomen energiaratkaisuista sekä ydinvoiman osuudesta siihen. Olkiluodossa oli myös tuulivoimala. Sen käyttötunnit tosin olivat vain 2600 tuntia viime vuonna. Tuulivoimalan tuuli-ikkuna oli kuulemma niin pieni.

Kävimme kierroksen  OL1 voimalassa ja turvatoimet olivat tiukat. Kaikki metalliesineet ja kännykät kerättiin pois minkä jälkeen saimme jalkoihin vihertävät kumipohjaiset tossut, päähän sinisen kypärän sekä päälle valkoisen takin. Rinnassa oli vielä numeroitu vierailijakortti, jonka sai jos nimi löytyi vierailijalistasta ja pystyi todistamaan henkilöllisyytensä. Pääsimmen näkemään reaktorihallissa veden ( sinisen sävyisen) alla varastoitavia käytettyjä polttoainesauvanippuja. Yksi polttoainensauvanippu ( ei säteilevä!!) oli näytillä hallissa. Kynän vahvuisissa zirkoniumputkissa oli sisällä reilun sentin pituisia polttainepellettejä (ei mitään puupellettejä), joista yhdenkin energiasisältö riittäsi pitämään muutaman talon lämpöisenä muutamien vuosien ajan. Yksi sauva on vähän yli kolme metriä pitkä ja näitä sauvoja on 100 yhdessä nipussa.
Hallissa oli kaksi ulkopuolisen tahon valvontakameraa (IAEA ja joku toinen) joista valvotaan mitä hallissa polttoainesauvoille tehdään. Eli toimintaa valvoo Säteilyturvakeskuksen lisäksi pari muuta viranomaistahoa.

Voimalan tuottaa lauhdevettä, joka johdetaan noin 14 asteisena kanavaa pitkin mereen. Kanavassa oli muutiamia hyvin voivan näköisiä vesilintuja. Vedessä kasvatetaan myös rapuja. Kirjohien kasvatus oli lopetettu koska kalat kakkivat veteen niin voimallisesti, että siitä aiheutui päästöongelmia.

Oma suhtautumiseni ydinvoimaan ei muuttunut. Olen hieman kriittinen, mutta hyväksyn lisärakentamiseen ainakin yhden voimalan verran. Eli yksi vielä ja sitten ei laskua vaan harkintaa, jossa huomioidaan muutkin vaihtoehdot sekä Suomen energiatarve pitkälle tulevaisuuteen. En näe ydinjätteiden muodostumista hyvänä asiana, mutta näen, että niistä aiheutuvat riskit voidaan hallita ainakin tämän hetken mittakaavassa.  Ja kaikki tämä tietysti ilman veronmaksajien rahoihin kajoamista.Toivottavasti rakenteilla oleva voimala saadaan kunnialla ja kunnolla valmiiksi. On välillä usko rakentajien taitoihin meinannut loppua kun urakka on venynyt ja venynyt.

Olkiluodossa on rakenteilla luolasto (JVL)  jätteiden loppusijoitukseen ja pääsimme myös sinne. Kävelimme tunnelia pitkin noin 60 metrin syvyyteen, missä on matala-aktiivisen jätteen loppusijoituspaikka. Kuvasin kännykällä luolaan kävelyn. Muutamassa kohdassa luolan seinämissä kasvaa vihreää levää tai sammalen tyyppistä kasvustoa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti