lauantai 20. maaliskuuta 2010

Avoimuutta päätöksentekoon!

Eduskunta kohta Facebookissa ja YLE:n Areenalla, äänestykset Twitterissä!

Vaalit lähestyvät ja poliitikot ja uudet ehdokkaat kaipaavat näkyvyyttä. Netti tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet, mutta vaatii vähän osaamista ja aktiivisuutta. Facebook ei riitä, eikä myöskää blogi, jos sinne ei saa puserrettua mielenkiintoista sisältöä.

Luin aamulla Kari Valtosen "Mustien autojen matkassa" jutun, jossa hän kertoo Jätteenmäen mahdollisesta puheenjohtajaehdokkuudesta sekä mainitsee myös eduskunnan aikeista perustaa Facebookkiin yhteisöprofiili. Kuulosta hyvältä. Mitä paremmat mahdollisuudet kansalaisilla on seurata eduskunnan työskentelyä sen parempi. Lisäksi YLE on laittamassa eduskunnan täysistuntojen puheenvuoroja Areenalleen. Kuulostaa vielä paremmalta.

Kunhan vielä kaikki kunnat laittaisivat nettiin valtuusto- ja lautakuntakokouksensa tulisi päätöksentekoon lisää avoimuutta. Kuntien talous on tosin aika kuralla eikä tämmöiseen varmaan riitä rahat, vaikkei isosta rahasta olisikaan kysymys. Kunnan päättäjissä on varmaan vielä paljon tyyppejä, jotka suhtautuvat avoimuuteen ja ennen kaikkea nettiin, hyvin epäilevästi tai vähättelevästi. Mutta kehitys kehittyy.

Ilkka Pirttimaa toi Twitteriin Mikko Heikkisen tekemän "rajapinnan" (sovelluksen, apin tms.), joka tuo sinne eduskunnan äänestysten tiedot. Kannattaa seurata http://twitter.com/Arkadianmaki niin näkee kuka äänesti ja mitä. Sitten voi kysyä edustajaltaan perusteita äänestyskäyttäymiselleen. Kannattaa kysyä.

2 kommenttia:

 1. Avoimuus on tärkeä juttu. Eri asia on se, moniko jaksaa seurata poliittikkojen pitkäpiimäisiä ja sponsoroituja jaaritteluja, oli media mikä tahansa. Korruptioskandaali vei tehokkaasti vähätkin luottamuksen rippeet Suomen politiikkaan.

  Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Päivi.

  Kevät on jo täällä, vaikka lumi vielä paksusti maata peittää.

  Avoimuudesta.
  Media on tässä vain väline, joka mahdollistaa avoimuuden. Jospa se toisi enemmän ryhtiä poliitikkojen esiintymiseen ja lisäisi kansalaisten mahdollisuuksia seurata edustajiensa tekemisiä. Luottamus on ansaittava eikä se tässä tilanteessa ole kovin helppoa.

  VastaaPoista