keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Luomu on kallista luomua

Ostan silloin tällöin luomutuotteita.  Vaikka niitä on jo tarjolla monissa kaupoissa, on niitä silti vaikea huomata, löytää ja ostaa. Joissain kaupoissa hyllyn reunan hintamerkinnöissä on jokin värikoodi, yleensä vihreä, joka tarkoittaa luomua ja samalla helpottaa luomun löytymistä.

Tänään ositn luomumaitoa, sitä hyvän makuista. Maitohyllyssä oli rasvatonta ja 1-luomumaitoa. Muutamia purkkeja niiden tavallisten maitopurkkien välissä. Osti yhden rasvattoman ja yhden vähän rasvaisemman luomumaitolitran. Kokeilumielessä. Hyvältä maistuu.

Mutta se hinta! 1,48 €/litra! Se tavallinen maito maksaa 0,76 €/litra. Luomu maksaa. Eipä mikään ihme, että luomun menekki jää pieneksi. Eihän se luomu sentä kaks kertaa parempaa ole. Vai onko?
Kaikki luomutuotteet näyttävät olevan kalliimpia kuin tavalliset tuotteet. Miksi? Pieni tuotantomäärä tuo suuret yksikkökustannukset. Ja tuotantomäärä pysyvät pieninä kun ei ole kysyntää.

3 kommenttia:

  1. Kiitos kun linkityksestä.

    Luomu herättä keskustelua ja joissakin keskustelijoissa myös voimakkaita tunteita. Ja kyllä luomu myös maistuu.

    VastaaPoista
  2. Kannattaisi miettiä mitä luomu tarkoittaa esimerkiksi maidontuotannossa ja puhua sitten hinnasta. Ja oletus että esimerkiksi luomumaidon pitäisi myös maistua paremmalta on kyllä aika uskomatonta.

    VastaaPoista