sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Ydinvoima-lobbari vetoaa tunteisiin

Tuula Laatikaisen aika osuva kirjoitus aiheesta.


"Kaikkien aikojen ydinvoimavuosi on kuumimmillaan, mutta ydinvoiman vastustajat ovat hiljaa. Heillä ei ole esittää vakavasti otettavaa vaihtoehtoa uusille ydinvoimaloille.
Uutta ydinvoimaa havittelevat yhtiöt lobbaavat kuitenkin täysillä ikään kuin kaikelta varalta. Ilmastonmuutos on tällä hetkellä sivuosassa, mutta sähkön kotimaisuudesta puhutaan sitäkin enemmän. Ydinvoimalobbareiden mielestä Venäjältä tuotu sähkö pitäisi vaihtaa kotimaiseen ydinvoimaan.
Kaukana on usein muualla toistettu nykyajan ajatus siitä, että kaikenlainen kauppa ja bisnesriippuvuus kansakuntien välillä takaavat sopuisan yhteiselon.
Tähän uskotaan Suomen talouden esikuvamaassa, Saksassa. Kun suomalaiset ydinvoimalobbarit haaveilevat sinivalkoisesta ydinvoima-Suomesta, Saksa rakentaa kiivaasti maakaasuputkea velivenäläisen kanssa.
Eipä silti, vaikka ikioma ydinvoima vapauttaisi Suomen Venäjältä tuodusta sähköstä, yhä vain sähköntuotannosta iso osa riippuisi Venäjän varassa. Suomen tarvitsemasta maakaasusta kaikki ja hiilestä puolet tuodaan Venäjältä. Myös nykyinen "suomalainen ydinvoima" on kytköksissä Venäjään, sillä voimalat saavat osan ydinpolttoaineestaan Venäjältä."


Koko teksti löytyy täältä Tekniikka & Talous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti