sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Hakkeet ja puut Helsingille?

Helsinki pyrkii hiilettömään enegiaan eli tavoitteena on korvata hiilivoima mahdollisimman laajasti bioenergialla.
Tämän päivän hesarissa olleen jutun mukaan tavoite tarkoittaisi 4 miljoonan biomassakuution rahtaamista Helsinkiin vuosittain. Käytännössä kuormat kulkisivat kohti Helsinkia Jyväskylän seuduitla saakka. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi että Helsinki viesi muun Suomen bioenergiat omaan käyttöönsä ja muu Suomi jäisi hiiltä ja öljyä polttelemaan. Näin siis Helsingin Sanomissa olleessa jutussa.

Tuskin asiat kuitenkaan noin pitkälle menisivät ja eiköhän seuraavan 20 vuotta tuo mukanaan myös kehitystä.

Helsngin Energian Piia J. Häkkinen vastaa hyvin Helsingin Sanomien kirjoitukseen

http://www.hs.fi/keskustelu/Puuenergia+maksaa+helsinkil%E4isille/thread.jspa?threadID=238868&tstart=0

"Harran väitteet ovat niin katteettomia ja liioiteltuja, etten oikein tiedä, mistä päästä niitä lähtisin oikomaan. On myös aika vastuutonta, että ulkopuolinen henkilö lähtee lehtien palstoille käymään tällaista keskustelua ja pelottelee turhaan kaupunkilaisia kustannuksilla. Olisi kannattanut ensiksi keskustella Helsingin Energian johdon kanssa, niin ehkä epäselvät asiat olisivat paremmin selkiytyneet.
Asiantuntijat ja Helenin johto ovat olleet varsin yksimielisiä siitä, ettei nykyisellä täysin fossiilisiin polttoaineisiin perustuvalla energiantuotannolla voida jatkaa. Vaihtoehtoihin ohjaa myös maan hallitus, sillä ensi vuoden alusta tulee voimaan roima valmisteveron korotus kivihiilelle, maakaasulle ja öljylle. Pöyryn konsulttien laskelmien mukaan kivihiilen polttamisen jatkaminen on kallein vaihtoehto, jos vain verotaso jää pysyväksi.
Helsingin Energian kehitysohjelmassa on haettu sellainen kehityspolku tulevaisuuden energiaratkaisuiksi, jossa hyvin joustavasti käytetään erilaisia uusiutuvia energianlähteitä ja panostetaan myös energiansäästöön. Suunnitelmaa ei hakata kiveen nyt, vaan päivitetään säännöllisesti tekniikan kehittyessä ja kustannusten muuttuesssa. Ohjelmassa lähdetään liikkeelle valmiista jo tunnetusta tekniikasta, puun kaasutuksesta nykyisillä kivihiililaitoksilla.
Tekniikaltaan epävarmimmat ja kalleimmat päästöjenvähennyskeinot, kuten hiilidioksidin talteenotto, ovat ohjelmassa kauimpana, vasta 20 vuoden päässä. Niille haetaan koko ajan edullisempia vaihtoehtoja.
Toistuva puhuminen rekkarallista on harhaanjohtavaa, sillä puupolttoaine on tarkoitus kuljettaa vesitse ja mahdollisesti raiteilla. 
Viimeisimpien tietojen mukaan esim. UPM:lle puupohjaisen energian tuotanto antoi 18,6 prosenttia tuoton sijoitetulle
pääomalle, kun paperipuoli tuotti ilman kertaeriä vain 6,1 prosenttia. Ihan kannattamatonta puun energiakäyttö ei siis voi olla.
Otetaan siis rauhallisesti, ja annetaan Helsingin päättäjille työrauha. Minulla ei ole nyt aikaa paneutua tähän keskusteluun enempää, mutta toivottavasti lehdessäkin päästään tuomaan esille myös Helsingin Energian näkökulma asiaan.

Piia J. Häkkinen, Helenin johtokunnan vpj."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti