lauantai 24. huhtikuuta 2010

Osta vanha koulu!

Monella pienemmällä paikkakunnalla lapsiperheet saavat valmistautua vanhan tutun ja omaksi koetun kyläkoulun lakkauttamiseen. Kunnat hakevat säästöjä eikä mukavaakaan idyllistä, muutaman oppilaan opinahjoa, voida enää ylläpitää vaikka moni kuntalainen näkee koulun lakkauttamisen uhkaksi ja koko kylän näivettäväksi teoksi.
Koulun lakkautuspäätöksen valmistelu herättää kyläläiset vastarintaan. Aktiiviset yleisöosastokirjoittajat ja kyläkokoukset pohtivat ja protestoivat lakkautusaikeita, mutta minkäst teet?
Näin kävi myös täällä Hausjärvellä. Kunta on nyt  myymässä vanhoja tyhjilään olevia koulukiinteistöjään.


HAUSJÄRVEN KUNTA MYY   TARJOUSTEN PERUSTEELLA SEURAAVAT KIINTEISTÖT:

Hikiän koulu / Riiakan päiväkotiosoite: Selänojantie 31, 12240 Hikiä
Hikiään on rakennettu uusi koulu, kun vanha kävi pieneksi.

Karhin koulu
osoite: Karhinkulma 163, 12240 Hikiä

Erkylän kouluosoite: Erkyläntie 536, 11130 Riihimäki
Erkylän koulu oli se Suomen vanhin koulu.


Erkylän koulu

 1856 - 2010

Surun kyynelten läpi kuultavat
onnellisten päivien rakkaat muistot.

2 kommenttia:

  1. Olen asunut elämäni 8 ensimmäistä ikävuotta vanhalla puukoululla, josta muutimme koulun lakkauttamisen vuoksi pois. Se oli "ennenvanhaan" tapa, että maalla opettajat asuivat koululla ja yleensä kai virat mielellään täytettiin opettajapariskunnilla.

    Kaverini vanhemmat ostivat oman koulunsa siinä vaiheessa kun se lakkautettiin, he saivat siitä aivan ihanan. Vanhoissa kouluissa on sitä jotakin. Harmi, että rakennuksille ei lakkautusten jälkeen yleensä keksitä mitään kylää hyödyttävää yhteiskäyttöä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Outi.

    Oma koulutieni alkoi koulussa, jossa opettajaperhe asui ja poikansa oli samalla luokalla kanssani. Koulu lakkautettiin vasta pari vuotta sitten, enkä tiedä onko sille keksitty mitään järkevää käyttöä. Lapissa jotkut marjabisnesyrittäjät ovat kouluja vuokranneet marjanpoimijoiden tukikohdaksi.

    VastaaPoista