sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Facebook hajaantuu ja Diaspora uhkaa?

Viime aikoina Facebook on saanut runsaasti negatiivista julkisuutta koskien sen yksityisyyden suojaa koskevia asetuksia ja ratkaisuja. Käyttäjille on epäselvää miten Facebook jakelee käyttäjiensä monesti hyvinkin yksityisiä tietoja tai myy niitä kolmansille osapuolille markkinointikäyttöön. Samaan aikaan me netin käyttäjät luemme uutisia ja pohdintoja identiteettivarkauksista sekä Facebookiin kirjailtujen päivitystietojen hyväksikäytöstä rikollisiin tarkoituksiin. Jos joku päivittää Facebookkiin tiedot lomamatkoistaan, haukkuu pomonsa tms. ei se ole Facebookin syy, vaan tällaisten aisioiden päivittelijä saa syyllistä etsiessään katsoa peiliin. Sama koskee muitakin itse nettiin julkaistuja yksityisiä tai arkaluonteisia tietoja. Eli artisti maksaa kun artisti töppää tässäkin tapauksessa. Selkeät huijaukset ovat sitten jotain muuta.

Facebookin osalta tilanne on kuitenkin johtamassa ainakin pienimuotoiseen hajaannukseen ja merkkeinä siitä ovat vielä pienimuotoiset kampanjat kuten QuitFacebookDay, joka on saanut jo 1231 osallistujaa. Osallistujia on varmasti enemmänkin, mutta läheskään kaikki lähtijät eivät em. sivulle aikeitaan kirjaa. Myös Twitterssä on asialle omistautunut ryhmä, jolla seuraajia jo peräti viisitoista! Identica :ssa seuraajia sentään 728!

Ja kuin taivaan..eiku netin lahjana Facebookista lähtijöille tarjotaan Diasporaa, joka sanana viittaa hajaannukseen! Fasebookin orjat, hajaantukaa kaikki yhteen!
Vakavasti ottaen Diaspora on uusi sosiaalinen media tai sovellus, jota ei vielä ole. Se on siis hanke, joka pyrkii luomaan kokonaisuuden, joka ei uhkaa jäsentensä yksityisyyttä. Hanke on muutaman opiskelijan projekti, jonka tulevaisuus on vielä hyvin epävarma. Vaikka Disasporasta tulisi teknisesti ja käytettävyydeltään ylivoimainen muihin nähden, ei se takaa, että käyttäjät ottaisivat sen omakseen samassa mittakaavassa kuin Facebookin ja Diaspora voikin jäädä varsin pienen piirin omaksi jutuksi. Aion Diasporaakin kokeilla kunhan se joskus tulisi saataville.

Itse aion edelleen pysyä Facebookissa päivitellen statustani säännöllisen epäsäännöllisesti ilman sitoumuksia kuten tähänkin asti.  Myös Twitter, Qaiku ja LinkedIn säilyttävät paikkansa.

2 kommenttia: