sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Lenkkeilyä gps:n kanssa

Latasin tänään puhelimeeni Nokian OVI-kaupasta sovelluksen nimeltään Endomondo. Sovellus vastaa ainakin melkein toiminnoiltaan Nokian Sprorts Trackeria, joka ei ilmeisesti enään ole saatavilla. Kertokaa jos sen sen jostain voisi vielä toimivana ladata.
Endomondolla on mahdollista kerätä lenkeilynsä tiedot kartalle gps-yhteyttä käyttäen. Toimintaperiaate on siis saman kuin autoihin tarkoitetuissa navigaattoreissa.

Ohjelman lataus (Nokia E71) sujui noin puolessa minuutissa ja toinen puolikas meni ohjelman asentamiseen. Yhteys koti-wlan verkon kautta, joten mitään data-maksuja ei tästä koitunut. Kätevää. Rekisteröityminen tapahtuu kirjoittamalla sähköpostiosoiste ja salasana niille varattuun kenttään. Ohjelman lähettää vahvistusviestin, jossa on ns. aktivointilinkki. Ohjelma toimii kuitenkin ilman aktivointilinkin klikkausta ainakin yhden kerran.

Koska sää oli aurinkoinen, päätin lähteä samantien kokeilemaan Endomondon toimivuutta ja ominaisuuksia käytännössä. Reitiksi valitsin tavalllisesti käyttämäni, arvioilta noin kuuden kilometin mittaisen reitin, jossa alkuosa on metsäpolkua mäkisessä harjumaastossa ja loppuosa sora- ja asfalttitietä.
Avasin ohjelman ja se alkoi heti paikantamaan itseään. Muutaman sekunnin kuluttua näyttöön tuli merkintä GPS OK.
Näyttö on puhelimessani hieman erilainen, mutta näytössä olevat tiedot ovat samat kuin oheisessa kuvassa.
Options-valikosta voit valita lajiksi  kävelyn, pyöräliyn, golfin. surfailun, lumilautailun, uinnin, hiihdon, rullaluistelun jne. Vaihtoehtoja riittää ja jokainen varmasti löytää omansa.
Valitsin kävelyn ja painoin Start. Lähdin liikkeelle puhelin kädessä. Vilkuilin näyttöä ja matkan edistymisen näki selkeästi. Kun matkaa oli kertynyt kilometrin verran känykästä kuului englanninkielinen ilmoitus kokonaismatkasta, siihen kuluneesta ajasta sekä kilometriaika. Tämä ilmoitus kuuluu siten kilometrin välein. Options-valikon kautta voi määritellä Audio Feedback-asetukset. Ilmoitus kaikui vähän liiankin kovaäänisesti, mutta äänenvoimakkuutta voi tietysti säätää haluamalleen tasolle. Lenkin päätteeksi painon Stop, minkä jälkeen ohjelma tarjoaa mahdollisuutta katsoa karttaa. Puhelimen näytössä karttaa ei voi zoomata, mutta siitä kyllä selviää riittävän tarkasti kuljettu reitti. Reitti tallentuu Googlemaps-kartalle. Kokonaismatka olikin 8,48 kilmetriä ja kuuden kilometrin lenkkini osoittautuikin siten hieman pidemmäksi kuin olin sitä arvoinut. Valikosta voi vielä katsoa kilomtriin käytetyt ajat. Hitain kilometri on merkitty kilpikonnan kuvalla ja nopein jäniksen kuvalla.

Endomondo netissä

Sisään kirjautuminen tapahtuu sähköpostiosoitteella ja salasanalla. Sivulla voi tarkastella harjoituksiaan kartalta ja samassa näkymässä näkyy kuljetun reitin profiili ja lenkkeilijän nopeus eri vaiheissa. Ja kaiken voi tietysti jakaa Facebookkiin ja Twitteriin. Jakamisen voi myös automatisoida siten, että viesti lähtee joko harjoituksen alussa tai sen päätyttyä. Endomondoon voi myös kutsua ystäviään ja heidän kanssaan voi muodostaa oman tiimin  ja asettaa niille yhteisiä haasteita. Jakaminen ei ole pakollista.

Yhteenvetona voin todeta, että Endomondo on helppokäyttöinen ja ominasuuksiensa puolesta ainakin minulle riittävä. Jos kuitenkin haluaa tarkempaa tietoa kuntoilustaan, kannattaa hankkia pulssimittari, jossa on mukana gps-ominaisuus ja johon voi tehdä oman kunto-ohjelman.

Alla vielä kuva omasta harjoitusreitistäni Endomondon sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti