tiistai 29. kesäkuuta 2010

Kehon ikä? Mitä se kertoo ja miten sen tiedostaminen vaikuttaa

Työnantajani tarjosi viime talvena henkilöstölleen mahdollisuuden osallistua tutkimushankkeeseen, jonka aiheena oli kehon ikä. Koen edelleenkin, että kehoni on saman ikäinen kuin minäkin, mutta tutkimuksessa pyrittiinkin selvittämään mikä on tutkittavien biologinen ikä ja miten se poikkeaa syntymäajan perusteella lasketusta. Jos kehon ikä on "nuorempi" kuin tämä todellinen ikä on henkilö ikäisiään paremmassa kunnossa ja jos kehon ikä on "vanhempi" on keho päässyt jo hieman rupsahtamaan keskimääräistä aikaisemmassa vaiheessa.
Tutkimukseen osallistuminen oli vapaaehtoista ja jokaiselta kysyttiin vielä erikseen saako esille tulleita tuloksia käyttää tutkimuksessa.

Itse testaus koostui erialisista lihaskuntoa ja liikkuvuutta mittaavista testeistä. Mukaan otettiin myös tiedot painosta, verenpaineesta sekä liikuntatottumuksista.

Tutkimus perustui ns. Polar OwnTest™ järjestelmään. ja on osa valmisteilla olevaa väitöskirjatutkimusta.

Tutkimuksessa osallistuvat henkilöt jaettiin ensimmäisen testausvaiheen jälkeen kolmeen ryhmään:
Ensimmäisessä testausjakso syksylllä 2009
Ryhmä 1. tehtiin pelkkä testaus
Ryhmä 2. tehtiin testaus, kerrottiin testitulos eli kehon ikä. Lisäksi kerrottiin liikunnan tärkeydestä ja kannustettiin liikuntaharrastuksen pariin. Mukaan anneettiin myös kunto-ohjelma
Ryhmä 3. tämä ryhmä sai lisäksi käyttöönsä pulssimittarin, jossa oli erillinen kunto-ohjelma.

Toinen testausjakso keväällä 2010
Kaikille ryhmille tehtiin samat testit sekä kerrottiin tulokset. Osa oli ensimmäisen testausjakson jälkeen innostunut liikkumaan kehon ikä olikin jo nuortumaan päin.

Tämän jälkeen tutkijat vielä seurasivat testattavien henkilöiden liikunta-aktiivisuutta muutamalla puhelinkyselyillä.  Ja kun tutkimusraportti valmistuu saadaan tietoa siitä miten testausksen totetutustapa vaikutti liikunta-aktiivisuuden kehittymiseen testausjakson jälkeen.

Tutkimus herätti henkilöstössä paljon keskustelua ja siitä tiedotettiin myös ulospäin.
Sitä uutisoitiin varsin laajasti. Tässä yksi artikkeli.

Miten tutkimus vaikutti? Minut se ainakin innosti uudelleen liikkumaan.  Juoksin vuonna 2003 maratonin, mutta liikuntaharrastus jäi sen jälkeen vähemälle kun oman talon rakentaminen alkoi ja vei kaiken vapaa-ajan. Nyt käyn säännöllisesti salilla, lenkkeilen sekä pyöräilen. Kirjaan liikkumiseni HeiaHeiaan, mikä onkin varsin hauska ja kannustava tapa liikkuaa "yhdessä". Ja tunnen kuntoni jo hieman parantuneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti