perjantai 11. kesäkuuta 2010

Mankala on hankala?

Mankala on päivän sana. Asiasta on valitettu EU-komissioon ja tarkoitus on selvittää Mankalakäytännön laillisuus.
Onko se laitonta? Sitä en tiedä ja jätän sen arvioinnin lakimiehille. Mankala-malli tarkoittaa suurin piirtein sitä, että yhtiö myy tuotteensa omakustannushintaan osakkailleen. Nyt kyse on energiayhtiöiden toimintatavasta, jonka mukaisesti toimivat myös ydinvoimaa tuottavat yhtiöt. Hallinto-oikeus on hyväksynyt toimintatavan 60-luvulla.

"KHO:n mukaan osakkaille voidaan myydä sähkö omakustannushintaan sillä edellytyksellä, ettei Mankalä-yhtiöillä ole laajaa sähkönmyyntiä ulkopuolisille."  Näin kirjoittaa nimimerkki Voihan Mankala kommentissaan Helena Raution kirjoitukseen Tekniikka & Talous lehdessä.

Onko tässä Mankala-taupauksessakin kyse ns. maan tavasta? Tulee jotenkin mieleen nämän edelleen ajankohtaiset vaalirahoitusta kosekavat uutiset, selvitykset, selitykset ja tutkintapyynnöt. Mitä kaikkea tässä maassa onkaan suhmuroitu?

Sähköä käyttävänä ja sähkölaskuni sentilleen maksavana toivon kuitenkin, että tässä tapauksessa mankalointi ei tuota sähkön hintaan, jos ei nyt ihan veret seisauttavaa, niin ei myöskään valoja sammuttavaa korotusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti