tiistai 13. heinäkuuta 2010

Hyvä kolesteroli huono kolesteroli? Mitä väliä?

Kolesteroli ja sen taso ovat nykyään monen huolena. Se LDL on aivan liiiiian korkea! Onko kolesteroli korkea jos sitä ei mitata? No on tietenki! Ja terveydenhoitaja valistaa huolestunutta keski-ikäistä ja ottaa sitten verinäytteen ja heti kun tulos saapuu, puhe kääntyy ruokavalioon, liikuntaan, vielä kerran liikuuntaan, vähän makkaraankin, mutta sitten esille nousee lääkitys. Se ainakin tehoaa ihan varmasti koska asia on tutkijoiden mukaan niin.
 Ja kansalainen ryhtyy statiineilla terastettyjä levitteitä tai tabletteja nauttimaan. Lisäksi voi on ainakin jätettävä pois. Ja maito. Ja jäätelö. Varsinkin suklaajäätelö. Ja kerma! Ja juustot!
Nyt kyllä nousee verenpaine! Kaikki maanmainiot makeudet pitäis jättää pois. Ja kahvilla et sitte pullaa ota!
Verenpaineesta puhe kääntyy ruokavalioon, liikuntaan, taas kerran liikuntaan....ja kaiken ratkaisee lääkitys!

Entä sitten ne lääkkeet tai lääkeainella terästetyt syötävät?

Statiini on se aines, joka alentaa kolesterolia. Se on fakta. Statiinit estävät kolesterolin muodostumista elimistössä. LDL-kolesteroli kun aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Vai aiheuttaako sittenkään?
Tämän päivän Helsingin Sanomissa ( 13.7.2010 lainausmerkeissä olevat teksit ovat HS:n artikkelista.) oli aiheesta juttu, jonka mukaa asia ei ehkä olekkaan ihan niin, että sydän- ja verisuonitaudit vähenevät kun kolesteroli alenee. Kyse onkin vain uskomuksesta! Kallis on uskomus.

" Riippumatta kolesterolin alkutasosta statiinien syöminen näyttäisi vähentävän kuolleisuutta ja infarkteja yhtä paljon – mutta vain jo sairastuneilla."


 Statiini siis tehoaa vain jo sairastuneisiin eikä ennalta ehkäisevää vaikutusta näyttäisi olevankaan.  Eikä siinä vielä kaikki!


"Aivot tarvitsevat runsaasti rasvoja ja kolesterolia. Niiden paino on vain kaksi prosenttia kehon painosta, mutta ne sisältävät neljänneksen kaikesta kehon kolesterolista.Aivosolujen yhteyksien, synapsien, muodostus ja toiminta vaatii kolesterolia. Kaikki oppiminen edellyttää uusien synapsien rakentamista tai vanhojen purkamista."
Ja
"Aivosolujen tiedonkulku on nopeaa ja tehokasta, koska solujen hermoimpulssia kuljettava haara on paksun rasvaisen eristekerroksen peittämä. Tämä myeliinituppi uudistuu koko ajan, ja sen rakentaminen vaatii runsaasti rasvaa. Ei siis ole yllättävää, että monet, jotka syövät statiineja, saavat muistihäiriöitä"
Ja korreloiko Alzheimerin taudin yleistyminen kolesterolitasojen alentamisen kanssa? Tutkimustulokset hämmentävät terveysasiat tiedostanutta kansalaista. Säästynkö lääkkeiden avulla infarktilta, mutta en sitä itse tajua kun herra Alzhaimer vie muistin?
En syö lääkkeitä, eikä kolesteri ole kuin hieman suositetua tasoa korkeammalla. Yritän hoitaa ja unohtaa asian syömällä terveellisemmin ja pitämällä huolta kunnostani liikkumalla aiempaa enemmän. Arvaiskohan sitä ihan voitakin syödä?
Hesarin artikkeli oli mielenkiintoinen ja odotettavissa on vastineita. Toisaalta-toistaalta keskustelu jatkuu.

2 kommenttia:

 1. Pahoittelen pilkunviilausta. Levitteisiinhän (tai mihinkään muuhun ruokaan) ei lisätä statiineja vaan kasvistanoleita, jotka ovat ihan eri asia. Statiinit ovat reseptilääke Statiineja on luonnostaan punariisissä (joka ei siis ole samaa kuin "punainen riisi"), mutta sekään ei ole ruoka vaan fermentoitu tuote, jota jotkut syövät lisäravinteena, koska pitävät sitä "luonnollisempana" kuin reseptistatiineja.

  En ole lukenut ko. juttua, mutta statiineillahan on paljon muitakin vaikutuksia kuin kolesterolin alentaminen. Niiden anti-inflammatoriset vaikutukset saattavat selittää monet niiden hyödyistä. Näiden vaikutusten takia niillä on hoidettu jopa MS-tautia (vaikka eivät siinä hirveän tehokkaita olekaan, vaan eivätpä ole virallisetkaan lääkehoidot).

  Terveyskeskuslääkärit noin yleensä eivät tiedä ravitsemuksesta yhtään mitään. Eivät tosin useimmat muutkaan lääkärit. Heillä on sokea usko mm. ravintopyramidiin, jossa ei ole järjen häivääkään. Isäni kävi jollain ihmeen fiksulla lääkärillä, joka kehotti syömään mm. tummaa suklaata ja manteleita, kun kolesteroliarvot olivat koholla.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Maija hyvästä ja asiallisesta kommentista. Kasvistanolit jäivät minulla mainitsematta vaikka benecolin koostumusta juuri lueskelin.

  Kolesterille on jostain syystä asetettu tarkka raja-arvo, jonka ylittäminen saa kansalaisen huolestumaan. Mielestäni tuollainen yksi raja-arvo, jota sovelletaan jokaiseen yksilöön, ei vaikuta järkevältä. Me olemme kaikki erilaisia. Raja-arvo on luonut Suomeen hyvän markkinan lääkevalmistajille.

  Ravintopyramidia tai -lautasta on esitelty alakoulusta saakka ja se on ainakin minua ohjannut kasvisten suuntaan.
  Kokeilin tammikuussa kuukauden verran täysin lihatonta ruokavalioita eikä se tuottanut mitään vaikeuksia. Pidän kuitenkin sen verran liharuuista, etten halua niistä kokonaan luopua.

  Syömisestä on tehty niin vaikeaa, että ihmiset odottavat asiantuntijan ohjetta tai suositusta melkein joka suupalaa varten.

  VastaaPoista