tiistai 20. heinäkuuta 2010

Taidenäyttelyssä

Milloin olet viimeksi käynyt taidenäyttelyssä? Veikkaampa, että aikaa on vierähtänyt muillakin kuin minulla.
 Kävin kuitenkin aikaisemmin tänä kesänä Ateneumissa tutkailemassa L. Onervan elämän ympärille koottua näyttelyä. Sitä ennen olen taidegalleriassa käynyt viime kesänä (2009) , jolloin kävin tututustumassa Jussi Vaaralan tuotantoon. Jussin tuotantoon voit tutustua vaikka Facebookissa.

Pari viikkoa sitten  huomasin paikallislehdessä jutun Riihimäen taidemuseon näyttelystä Ajan muodot. Samassa jutussa kerrottiin, että riihimäkeläinen taiteilija Bartolomeo Prencipe esittelee taidemuoseossa omaa tekniikkaansa Afresco-strappo (repäisty fresko). Prencipe on on italianen Riiihimäellä jo pitkään asunut taiteilija ja hän esittelee mielellään tekniikkaansa ja valistaa meitä suomalaisia paljastamalla, että seinään maalattu kuva ei ole fresko. Ei vaikka kyseessä olisi kirkon sienä.  Fresko on kostealle kalkkilaastipinnalle nopeasti tehty maalaus. Nopeasti siksi, että maalaus on tehtävä kostealle pinnalle, jotta se onnistuuu ja värit kiinnittyvät pintaa. Kipsi- tai tiiliseinään maalattu taiteellinenkaan kuva ei siis ole fresko.

Kävin siis Riihimäen taidemuseossa ja siellä olikin paljon nähtävää. Kokoelmanäyttelyssä Ajan muodot oli esillä mm  Helene Schjerfbeckin, Tyko Sallisen, Jalmari Ruokokosken, Ellen Thesleffin ja Yrjö Saarisen töitä. Laadukasta ja arvostettua katsottavaa siis riitti. Bartolomeo Prencipen esitystä oli saapunut seuraamaan parikymmentä kiinnostunutta. Kuvasin esitystä muutaman minuutin ajan videolle, vaikka se kuten kännykkäkin, ovat museossa kieltolistalla. Miksiköhän? Kännykän sointi on tietysti ärsyttävää, mutta miksi valokuvaaminen on kielletty? No ehkä kiellolla pyritään välttämään salamavalojen teoksille aiheuttamaa haalistumisen uhkaa. Kuvasin kuitenkin. Ja vieläpä kännykällä. Minusta tuntui, että minua tuijotettiin paheksuvasti.

3 kommenttia:

 1. Onneksi minulla on Espoossa kaveri joka on innokas taidenäyttelykävijä.

  Kun hän tulee Jyväskylään kierrämme taidenäyttelyissä. Nytkin kun hän oli viimeviikolla kesälomareissulla täällä, kävimme neljässä galleriassa.
  Ennen kun olin keskustassa töissä kävin tsekkaamassa uudet näyttelyt K-S Museolla kun perjantaisin pääsi ilmatteeksi ja autoni oli parkissa siinä lähellä.

  Kahdessa galleriassa neljästä kiellettiin kuvaaminen, yhdessä sitä suorastaan kannustettiin kun ymmärsivät että me bloggaajina saatamme tuoda mukanamme muita kiinnostuneita.

  Tuo freskon määritttely oli mulle uusi ja mielenkiintoinen tieto.

  VastaaPoista
 2. Kävin runsas viikko sitten Kivinokan ympäristötaidenäyttelyssä:
  http://www.qaiku.com/go/7xll/

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Taide kai avartaa näkemyksiä ja ehkä ajatuksiakin. Ja sitä löytyy paljon netin ulkopuoleltakin.

  VastaaPoista