maanantai 5. heinäkuuta 2010

Terassi vaatii huoltoa

Rakentaessamme taloa viitisen vuotta sitten valitsimme talomallin, jossa on terassi jokaiseen pääilmansuuntaan. Eli kokonaista neljä terassia! Pohjoisen puolen terassille paistaa kesäinen ilta-aurinko ja eteläiselle porottaa kuuma keskipäivän paiste. Aamu valaisee itäpuolen ns. kodinhoitohuoneen terassin ja iltpäivä olohuoneen puoleisen länsiterassin. Kaikilla terasseilla on katto päällä. Tosi läntinen kurottaa hieman päätyräystästä pidemälle. Pohjoisen puoleinen terassi on pinta-alaltaan suurin ja kulku sinne tapahtuu keittiön ja ruokailutilan kohdalla olevasta leveästä ikkunallisesta ovesta. Kaasugrillin paikka on tällä terassilla, josta pääsee myös ullakolle johtaville portaille.

Alkuperäinen suunnitelma oli valaa jokaiselle terassille kantava laatta, joka sitten laatoitetaan pakkasenkestävillä ja hienoilla laatoilla. Päädyttiin kuitenkin toiseen ratkaisuun ja länsi- ja pohjoispuolelta jätettiin betonilaatta valamatta ja rakensinkin terassit puusta. Myös kaksi muuta betonilaatan päällä olevaa terassia katoin ruskean sävyisillä terassilaudoilla. Laudoitukseen jätin pienen välin, joka oli noin puolet ns. timpurin kynän paksuudesta. Lautojen kuivuessa rako hiukan leveni, mutta jäi kuitenkin niin kapeaksi, ettei esim,  veitset tai muut pikkutavarat mahdu raoista läpi menemää. Kolikot sopii, mutta eipä terassillä ole pajatsoa eikä terasilla muutenkaan pikkurahoilla pelata.
Puu on miellyttävä ja lämmmin materiaali, mutta se vaatii huolenpitoa jotta se ei tikkuuntuisi tai haalistuisi auringon paisteen vaikutuksesta ikävän näköiseksi. Joku tosin voi pitää luomupatinointia aika ihkuna, mutta mielestäni se on lähinnä ankean näköinnen muualla kuin hirsirakennukissa.

Heti asennuksen ja rakentamisen jälkeen käsittelin terassilaudat puuöljyllä ja nyt kolmen kesän jälkeen oli uusintakäsittelyn aika. Etelän puoleiselle terassille aurinko paahtaa kuummimmin ja terassilaudat suorastaan imaisivat uuden öljyn pensselistä. Purkin mukaan öljyn menekki litra viidelle neliölle. Käytännössä menekki oli vain noin puolet tästä. Urakka oli varsin hikinen vaikka ei ollutkaan raskas: oli helle ja mittari näytti 26-28 astetta. Ja tässä oli vasta kaksi terassia. Lähipäivinä pensselöin loputkin.

Lisään tänne myöhemmin vielä kirjoituksen terassin rakentamisesta ja sisällytän siihen mitoitustiedot ja rakennekuvaukset. Jospa joku niistä kiinnostuisi.

Länsipäädyn terassi. Juuri puuoljyllä käsitelty,
minkä vuoksi ilman kalusteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti