tiistai 24. elokuuta 2010

Kärsitkö nettiriippuvuudesta vai nautitko siitä?

Mä joka päivä nettiin meen 
joka ainoa aamu kännykällä meen 
Sen kaiken teen mä siksi vain
koska netti sä jaksat olla mun omanain

Kaistat oli huonot kun mä olin nuori
mietin eikö netti auttais....

Hyvin moni meistä käyttää nettiä joka päivä työssään ja myös kotona vapaa-ajallaan. Netti tuo sisältöä elämään niin sosiaalisen median tuomien kaverien kuin jännittävien ja vauhdikkaiden pelien muodossakin. Se kiinnostaa ja kuluttaa aikaa mukavasti, mutta siihen voi jäädä myös kiinni. Koukkuun. Koukussa sitten roikkuu eikä oikein pääse irti. Pitää olla koko ajan online ja valmiina kommentoimaan, tweettaamaan, blogaamaan, pelaamaan, facebookkaamaan jne. Uutisnälkäkin voi yltyä ehtymättömäksi. Ja kaikki tämä on mahdollista myös kännykällä ja koukku kulkee taskussa mukana. Nettiriippuvaiselle ei tällainen tilanne ole veikeää #taskubileet- meininkiä eikä mukavaa EU-tuista vapaata Farmville viljelyä. Nettiriippuvuus johtaa ongelmiin netin ulkopuolisessa maailmassa. Vakaviinkin.

Jos yksi perheen jäsen sulkeutuu nettiin, tai jos työpaikalla työnteko jää toiseksi nettijuttujen viedessä ajan, on kyse nettiriippuvuudesta ja se alkaa vaikuttaa negatiivisesti niin kotona kuin työpaikallakin. 3-4 prosenttia päivittäin nettiä käyttävistä on jäänyt koukkuun. Sanoo tutkija ja sosiologi Mia-Veera koivisto joka on tutkinut nettiriippuvuuden ja masennuksen välistä yhteyttä. " Nettiriippuvaisia oli huomattavasti enemmän (36 %) masentuneiden kuin ei-masentuneiden joukossa (8 %)"


Tässä muutama vihje miten vähentää netin haittoja. (Työ Terveys Turvallisuus 6/2010 Koukussa verkkoon)

 • Salli itsellesi hyötykäyttö, vähennä
   käymistä koukuttavilla sivuilla
 • Kirjoita itsellesi ylös, miksi haluat
  vähentää netin käyttöä
 • Kirjoita myös, mitä netti sinulle antaa.
  Mieti, millä muulla tavoin saat saman,
  ja ala toteuttaa havaintoasi
 • Aseta itsellesi aikarajat: esimerkiksi
  tunti päivässä voi pitää kohtuudessa
 • Älä käytä nettiä öisin äläkä kahta tuntia
  ennen nukahtamista
 • Rentoudu töissä juttelemalla,
  kävelemällä tai musiikkia kuuntelemalla,
  älä surffailemalla

Mutta jos se nettiin sulkeutuminen onkin vain ajoittaista, vaikkakin runsasta, on kyse kai siitä positiivisesta nettiriippuvuudesta. Netistä löytyykin oma verkosto vanhoja ja ennen kaikkea uusia tuttavuuksia. Verkosto keskustelee, linkkaa kommentoi, neuvoo, vitsailee, pohtii, ratkoo ongelmia ja tietenkin höpöttää tyhjänpäiväisyyksiä. Ja pitä blogia muuten vain tai yrityksensä puolesta. Katselee elokuvia, Voddler, kuuntelee musiikkia Spotify. Ja väittelee, tinkaa joskus riiteleekin. Jä ellä myös täällä netin ulkopuolella. Elämä koukuttaa.


Älä tule paha koukku
tule tule hyvä koukku