torstai 12. elokuuta 2010

Sports Tracker ja Endomondo

Ennen oli Nokian Sports Tracker, Endomondo ja muutama muu kännykkäsovellus kuntoilureittien ja -suoritustietojen keräämiseen. Nyt on Sports Tracker ilman Nokiaa ja Endomondo ennallaan.
Sovelluksia putkahtelee ja vanhoja kehitellään paremmiksi ja helppokäyttöisemmiksi. Nämä kuntoiluun liittyvät sovellukset lisäävät sujuvasti myös nettiläsnäoloasi ja saatkin varautua suorituksiasi koskeviin kommenteihin ja kannustuksiin. Pieni kilpailuhenkikin siinä heräilee kun tietää, että Facebook- ja twitteri-kaverit saavat seinälleen tai tweetti-virtaansa linkin sivulle, jossa suorituksesi näkyvät kartalla yhdessä suoritusdatan kanssa. Jännää ja kannustavaa.

Olen tähän saakka käyttänyt Endomondoa, johon päädyin siksi, että se oli Nokian OVI-kaupassa ainoa Nokian E71:ssä toimiva sovellus. Sports Trackeristä  julkaistiin tänään versio, joka toimii myös E71:ssä. Innostun aina näistä uusista jutuista (mutta en Applen jutuista ;)), joten latasin Sports Trackerin puhelimeeni. Tämän jälkeen menin tietokoneella Trackerin nettisivulle ja kirjauduin sinne. On muuten hemmetin musta sivusto. Ei meinaa löytää lomakesolua, johon tietoja pitäisi kirjoittaa. Kärsivällinen klikkailu tuottaa vähitellen tulosta ja saan kaikki tarvittavat tiedot talteen. Hankaluus, joka voi karkoittaa monia käyttäjiä. Tyylikään mustaa on haettu, mutta tyylikäs musta huonontaa käytettävyyttä. Ehkä sivuston värimaailmaa voi jostain asetuksista muuttaa pirteämmäksi, mutta vaikea on näitä asetuksia tässä pimeydessä löytää.

Päätin samantien kokeilla ja käytännössä vertailla Sports Trackerin ja Endomondon käyttöä. Käynnistin molemma ohjelmat E71:ssä.
Molempien ohjelmien käyttö aloitetaan samalla tavalla. Kirjataan perusasetukset, tunnukset, ja verkko mitä lenkkeillessä käytetään. Nämä asiat kirjataan kohdassa Settingis, joka Endomondosssa avautuu Options valikossa ja Sports Trackerissä aloitusnäytössä.Tässä vaiheessa ohjelmat ovat toiminnoiltaan hyvin samanlaiset. Kuvat 1 ja 2.
Kuva 1 Sports Tracker aloituskuva
Kuva 2 Endomondo aloituskuva


Sports-valikosta valitaan laji mitä ollaan suorittamassa. Käynnistymisen jälkeen ohjelma hakeen satelliittiyhteyden ja paikallistaa laitteen kartalle. Endomondo on tässä hieman hitaampi. Satellittiyhteyden muodostuttua painetaan Start ja lähdetään liikkeelle. Suorituksen aikan voi vilkuilla edistymistään. Endomondon asetuksissa voi valita ennen suoritusta lähetetäänkö tiedot suorituksesta Facebookkiin tai Twitteriin. Tiedot voi lähettää heti liikkeelle lähdetäessä tai heti suorituksen päätyttyä. Muut Endomondo käyttäjät, jotka olet hyväksynyt kaveriksesi, voivat katsoa suorityksesi tiedot ja kommentoida niitä. Sports Trackerissä valinta tehdään suorituksen päätyttyä ja valittavana on Facebook, Sports Tracker tai ei mitään. Sport Trackerin nettisivulta löytyy lisäksiTwitter-painike. Myös Endomondossa voit pitää suoritukset omana tietonasi eikä niittä tarvitse jakaa kenellekkään.

Endomondossa voit katsoa vanhojen suoritusten tuloksia History-valikon kautta. Täällä suorituksesi näkyvät näkyvät kartalla ja lisäksi näet kokonais ja kilometriajat.
Sports Trackerissä suoritukset löytyvät Training Diarystä kalenterinäkymästä. Päivää klikkaamalla avautuu luettelo sen päivän suorituksista ja edelleen suoritysta klikkaamalla saat kaikki tiedot näkyviin. Päivämäärä, matka, nopeus, kartta, korkeusprofiili (Altitude vs distance) sekä pulssitiedot, jos sinulla on polarin yhteensopiva mittari. Pulssitiedot saa myös Endomondolle, mutta ei E71 puhelimeen. Pitää olla Apple tai Android tms.

Näyttökuvat
Kuva 3 Sports Tracker syketiedot

Kuva 4 Sports Tracker tiedot

Kuva 5 Sports Tracket nopeus

Kuva 6 Endomondo Details


Kuva 7 Endomondo kartta

Endomondon sivuilta voi myös ottaa upotuskuva (embed) liitettäväksi vaikka blogiinsa näin.Sport Trackerin sivulta en tätä mahdollisuutta löytänyt. Pimeä sivusto voi sen ominaisuuden kyllä sisältää jossain. Sivuilla voi kuitenkin lisätä kuvia suorituksiinsa suoraan kännykästä. Tätä en vielä kokeillut.

Johtopäätökset:
Molemmat ohjelmat ovat käyttökelpoisia sekä erittäin helppoja käyttää. Kännykässä Sports Tracker on selvästi parempi kuin Endomondo. Ero tulee kännykään tallentuvan suoritusdatan laadussa ja määräässä. Netissä Endomondon käyttöliittymä on mielyttävämpi

Ensimmäisten käyttökokemusten jälkeen olen päätymässä Spots Trackerin käyttäjäksi, mutta pidän Endomondoa mukana vielä ainakin hetken. Haluan tarkemmin tutustua Trackerin kaveri-, ryhmä- yms. mahdollisuuksiin. Veikkaan, että Tracker tulee laajemminkin verottamaan Endomondon käyttäjiä ellei Endomondon kehittäjätiimi keksi ylivoimaisen kätevää ja kiinnostavaa lisäominaisuutta tuotteeseensa.

Lisäys: 14.8.2010

Olen nyt tutustunut tarkemmin Sports Trackerin nettisivujen toimintoihin ja pettymyshän siitä tuli.
Kaveri- ja ryhmäominaisuudet loistavat poissaolollaan eikä sivustolla ole edes hakutoimintoja!
Jatkan toistaiseksi Endomondon käyttöä. Alla linkki, jossa muutkin puutteet lueteltu.
http://getsatisfaction.com/sportstracking/topics/missing_features-3dfsq

3 kommenttia:

  1. Itse olen pitkään käyttänyt Sports Trackeria. Nokian suojissa siellä oli se kaveritoimintokin, joka nyttemmin on tullut takaisin. Hyvä teksti ja selkeät kuvat. Voisitko tehdä vastaavan vertailun uudestaan, nyt kokeneempana käyttäjänä?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Olenkin aikeissa testata uudestaan koska sekä Endomondo että Sports Tracker ovat päivittinyneet ja saaneet lisäominaisuuksia. Ehkä jonain viikonloppuna saisin testin tehtyä kun tietkin alkavat olla jo sulia ja juoksulenki lipsumatta sujuu.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitin uuden tekstin aiheesta. http://www.kayraranta.com/2011/06/sports-tracker-ja-endomondo-vertailua.html

    VastaaPoista