tiistai 10. elokuuta 2010

Uusi kamera: käyttökokemuksia Sony NEX-5 kamerasta

Ostin pari viikkoa sitten Sonyn NEX-5 kameran. Hankinta tuli ajankohtaiseksi entisen kameran (Sony DSC-P72 Cyber Shot) käytyä jo vanhaksi, epäkäytännölliseksi, epävarmaksi ja niiin paljon vaatimattomammaksi kuin nykyaikaiset vastaavat digi-pokkarit. Tällä hetkellä tuo vanha kamera on jumissa ja kuvaaminen ei sillä onnistu lainkaan.
Sony NEX-5 

NEX-5 on varsin pienikonoinen ja hyvin käteen sopiva. Kameran irroitettava objektiivi näyttää laitteeseen liian suurelta, mutta kun kameraa pitää kädessään objekti vaikuttaa juuri sopivalta. Joku voi kokea kameran hankalaksi kujettaa juuri tämän objekitiivin takia, koska se tavallisista digi-pokkareista poiketen on aika ulottuva eikä se vetäydy suljettaessa kameran sisään. Kameran ulkonäkö siis poikkeaa totutusta ja se onkin yksi tekijä miksi uutta kameraa hankkiva kiinnittää ensin juuri tähän kameraan huomioinsa. Jotain uutta?! Sitä on päästävä kokeilemaan. Näin kävi myös minulle ja kiiruhdin kesälomamatkalla Giganttiin kameraosastolle tätä hypistelemään. Netissä ollut mainossivusto oli se ensimmäinen täky. Kamera lähti kaupasta mukaan. Olin toki jo jonkin aikaa etsiskellyt uutta kameraa vanhan tilalle.

Pakettia avattaessa petyin hieman kun kameran akku oli lataamaton ja se piti laittaa lataukseen kahdeksi tunniksi. Käytin tämän ajan poikkeuksellisesti hyväkseni lueskelemalla käyttöohjeet läpi. Tavallisestihan käyttöohjeisiin turvaudutaan vasta kun tulee yllättävä tenkkapoo kuvaustilanteessa. Nyt olin siis varautunut kaikkeen.
Paketissa oli akku, zoom-objektiivi 18-55 mm,  laturi, salama, usb-piuha sekä CD, jossa Sonyn kamera-softat

Kamera osoittautui erittäin helppokäyttöiseksi ja helppous vielä lisääntyi kun valitsi laitteen kieleksi Suomen.
Kamera käynnistyy on-off-nappulasta helposti, mutta pienellä viiveellä, joka on noin 2-3 sekuntia mikä kiireisessä kuvaustilanteessa voi ottaa päähän aika raskaastikkin.

Minulle uusi ominaisuus oli mahdollisuus ottaa panoraamakuvia. Sitä ominaisuutta piti myös kokeilla.
Ohessa Rokuan hovin rantasaunan laiturin tuntumasta otettetu panoraamakuva. Panoraamakuvaa otettaessa valitaan kuvaustilaksi Pyyhkäisypanoraama ja kuva otetaan painamalla laukaisinta ja kääntämällä samalla kameraa näytössä näkyvän nuolen suuntaan. Helppoa. Mikäli kääntö on liian nopea, kamera älähtää eikä panoraamaa ota. Ongelma korjautuu kun kääntää kameraa maltilliseen vauhtiin.
Panoraamakuva, Rokua
Kamera on hyvin automaattinen. Esimerkiksi mikäli linssin suojus unohtuu paikalleen, kamera asettuu sujuvasti yökuvaus tilaan. Kamera tunnistaa kasvot ja kameran voi jopa ohjelmoida ottamaan kuvan kun se havaitsee kuvattavansa hymyilevän :) Näin saa lapsistaan vain hymyileviä kuvia kuvagalleriaansa.
Kuvakooksi voi valita L:14M, M:7,4M ja S:3,5M. L on kuvaksi jo aika järkäle ainakin e-mailina lähetettäväksi. Kuvan laatu on hyvä ja mielestäni selvästi parempi kuin peruspokkareilla.
Automatiikan voi toki ottaa pois käytöstä ja määrittää itse lähes kaikki säädöt. Ominaisuuksiensa puolesta NEX vastaa lähes vanhaa kunnon järkkäriä. Näin ainakin kaltaiseni amatöörin silmin.

Järjestelmäkameraan tottuneelle NEX voi tuntua vaatimattomalta, kun kamerassa ei ole etsintä ( miksi pitäisi??) ja kameran säädöt on piilotettu valikoihin. Valikkosäätöjen tekeminen on kuitenkin helppoa, mutta vaatii tietenkin useamman klikkauksen ja lisäksi ehkä vielä hiukan pyörylän vääntöäkin. Mielestäni nämäkin sujuvat riittävän helposti ja loogisesti. 

NEX kuvaa myös videoita. Videokuvaus käynnistyy kameran päällä olevasta nappulasta, jonka vieressä lukee Movie. Kuvaus on helppoa ja automaattitarkennus toimii tässäkin, tosin hieman hitaanlaisesti. Videokuvan laatu on kuitenkin erinomainen. AVCHD Full HD 1920 * 1080i.Videot voi tallentta MP4 tai AVCHD-muotoon. 
Sony esittelee NEX-5:n sivuillaan näin. Lisävarusteet

Otin kameralla heti paljon kuvia, videoita sekä muutaman panoraamaotoksenkin. Kuvaamalla ne ominaisuudet tutuksi tulee. Huomasin, että akku tyhjenee aika nopeasti jos ottaa paljon kuvia ja videoita sekä katselee ja zoomailiee niitä usein. Käytännössä kannattanee varustautua lisäakulla. Myös kameralaukku olisi tarpeen. En testannut kameran iskunkestävyyttä, mutta voinee kilahtaa huonoon kuntoon vaikka pöydältä tipahtaessaan.

Kameran hyvät puolet:
 • LCD-näyttö on selkeä ja kääntyy ylös 90 astetta ja alas 45 astetta
 • Sopii mukavasti kuvaajan käteen
 • laadukkaat kuvat
 • helppo videokuvaus
 • helppokäyttöisyys yleensäkin
 • mekaaninen zoom
 • kamera ei ole järkkäri (digipokkarikäyttäjien näkemys)
 • mukana tulevat ohjelmat, vaikka muillakin tulee toimeen.
 • saatavilla hyvä valikoima lisävarusteita
 • vaihdettava objektiivi
 • 14 mlj pikseliä
 • 7 kuvaa sekunnissa

Ja ne huonot puolet:
 • akku saisi olla kestävämpi. Kannattaa hankkia lisäakuksi vaikka NP-FW50
 • kuvaajan peukalo jättää helposti jälkensä LCD-näyttöön
 • säädöt ovat valikkojen takana (järkkärikäyttäjien näkemys)
 • kamera ei ole järkkäri (järkkärikäyttäjien näkemys)
 • vaatii omanlaisensa kameralaukun
 • hinta, samalla hinnalla saa järkkärin Canon EOS 550D:n (järkkärikäyttäjien näkemys)
 • houkuttelee kuvaamaan paljon
Loppuun vielä kuva:
Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha.4 kommenttia:

 1. Moi,

  Onko kyseessä tavallinen malli vai Nex-5N? N-mallissa ei ainakaan pakkausselosteen mukaan tule salamaa mukana.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista.

  Kamera on NEX-5K (alfa hehkuu näytössä kun kamera sulkee) eli salama löytyy laatikosta. Empä ole juurikaan salamaa käyttänyt. Pitääpä testailla sekin kunnolla.

  Kameran softa on päivittynyt kaksi kertaa ja nyt kaikki säädöt eivät ole enään valikkojen takana, vaan suht heloposti ja nopeasti löydettävissä. Päivitys toi myös mahdolisuuden 3D-kuvien ottamiseen. En ole sitä ominaisuutta vielä kokeillut.
  Hyvä kamera.

  VastaaPoista
 3. Moi,

  Onko sinulla tietoa käykö canonin objektiivit sony nex-5 vai tarvitseeko liittimen väliin?

  VastaaPoista
 4. Canonin objektiivit eivät käy nexiin enkä tiedä, löytyykö jotain välipalaa, joka mahdollistaa Canonin tuotteiden liittämisen kameraan.

  VastaaPoista