sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Electric Motor Show: Sähköautoilu on lähitulevaisuuden mahdollisuus

Kävin lauantaina 11.9.2010  Electric Motor Show:ssa tutustumassa sähköautoilun tarjoamiin mahdollisuuksiin muuttaa autoliikenne nykyistä puhtaammaksi ja hiljaisemmaksi. Sähkömoottori ei hurise, pörise, nakuta tai savuta.

Sähköauton päästöttömyys ja hiljaisuus tuntuvat eniten kaupunkialueilla, joissa katujen ajonopeudet ovat 60 km/h tai alemmat. Korkeammissa nopeuksissa rengasäänet alkavat kuulua jo äänekkäämmin eikä maantien tai moottoritien äänitaso paljoakaan sähköllä alene. Maanteiden raskaat kuorma-autot tarvinnevat jatkossakin polttomoottorin voimanlähteekseen. Mikäli rekka varustetaan tarvittavan tehoisella sähkömoottorilla, muodostuu tarvittavasta akkumäärästä jo merkittävästi kuljetuskapasiteettia rajoittavat kuorma. Eli luvassa on biodieselillä kulkevia jyriseviä rekkoja. Sähköautoilu on jos nyt ei päästötöntä, mutta ainakin vähäpäästöistä kunhan käytetty sähkö on tuotettu ympäsristöystävällisesti. Akkujen valmistus, käyttö ja loppukäsittely aiheuttavat päästöjä, mutta niiden suuruutta ei vielä pystytä tarkasti selvittämään. Päästötaso tai ympäristöjalanjälki on varmaa laskettavissa, mutta sen kokoluokka selviää tarkemmin vasta kun autoissa käytettävien akkujen valmistusprosessi virtaviivaistuu tekniikan kehittyessä. Akun elinkaarikin on vielä määrittämättä. Uskon kuitenkin, että sähköautot alkavat lähivuosina yleistymään Suomenkin liikenteessä. Tekniikka kehittyy ja odotettavissa on jokomiehen sähköautoja kohtuulliseen hintaan. Autoja, jotka toimivat myös talviolosuhteissa. Koko liikenne ei tule sähköistymään, vaan polttomoottoreilla on tulevaisuudessakin osuutensa liikenteestä.

Jos Suomen henkilöautot korvattaisiin sähköautoilla, paljonko sähkönkulutus kasvaisi? Asiantuntijoiden mukaan sähköä pitäisi tuottaa 7% nykyistä tuotantomäärää enemmän.  Sähkön kulutus vuonna 2009 oli  81,7 TWh. Tästä 7 % on 5,7 TWh eli sähköautoilu nostaisi sähkön vuosikulutuksen Suomessa noin 88 teravattituntiin.
Akkujen latausajat lyhenevät ja nyt puhutaan jopa 10 minuutiin pikalatauksista. Akkujen sanotaa olevan myös kestäviä, mutta vanhan akun korvaaminen uudella maksaa 2500 € tai enemmänkin. 2500 € on Toyotan edustajan antama arvio Toytota Prius hybridiauton akun vaihdolle. Sähköautoilu on muuten halpaa:

Ohessa video jossa messujen asiantuntija keskusteleva sähkön kulutuksesta ja akkujen latauksesta.


Sähköautoilijan käyttäjäkokemuksia:


Ajoin messuilla sähköautolla ja Segway-kulkuneuvolla. Auton hiljaisuus on melkein mykistävää.
Tein lyhyen koeajon tällä kulkuneuvolla, joka ajettaessa tuntui ihan autolta. Ilman sitä ääntä. En kyllä ostaisi tämän näköistä autoa. Näyttää liikaa mopoautolta ja on aivan liian pieni perheellisen omakotiasujan käyttöön. Aika rumakin on.

Ajelin myös Segway: lla

Tällä olisin halunnut ajaa. Tässä oli muuten messujen ainoa vähäpukeinen nainen autoa esittelemässä. Kiinnostava oli kyllä autokin, vaikka epäkäytännöllinen tämäkin.

Seinän takana oli toisenlaiset messut. Autoja sielläkin mutta ei sähköautoja.

2 kommenttia:

  1. Mun mielestä sähkörekkoja ei kannata edes miettiäkään, koska raskas autoliikenne kulkee sähkövoimalla parhaiten näin: http://vaunut.org/kuva/59222

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista.

    Olen ihan samaa mieltä ja viittaukseni biopolttoaineilla kulkeviin rekkoihin tarkoittikin, että ei tule sähköllä toimivia rekkoja teillämme näkymmään. Rautateillä säköä jatkossakin käytetään.

    VastaaPoista