torstai 16. syyskuuta 2010

Viisi syytä miksi ei kannata ostaa Applen tuotteita

Applella menne hyvin, eikä siinä mitään kun asiakkaita riittää. Ja se i-laitteiden käytettävyyskin on niin mukava. Applellakin on ongelmansa. Näissä uusissakin.

Syyt satunnaisessa järjestyksessä:
1. Hinta

 • Aika kalliita ovat ja huomattavasti edullisemmin hinnoin löytyykin ihan kelpo laitteita muilta valmistajilta.
  Musasoittimia Creative, Phillips, Sony
  Läppäreitä Hp, Acer, Asus hinnat jopa lähe puolta halvempia Appleen verrattuna
  Käyttöjärjestelmiä, Linux ja Windowskin toimii, Eikö olekkin uskomatonta?
2. Ympäristöasiat
 • Kännykkävalmistajista esim. Nokia on ympärstöystävällisempi ja otti Greenpeacen vertailussa ykkös-
  paikan 7,5 pisteellä Applen jäädessaä viidennesksi 4,9 pisteellä. Myös Sony Ericsson, Phillips ja  Motorola olivat vertailussa Applea parempia. (Geenpeacen tutkimuksen luotettavuudesta ja perusteellisuudest ei minulla toki varmuutta ole.)
3. Sulkeutuneisuus ja sitovuus
 • Apple ilmeisesti pyrkii valtaamaan markkinat sitomalla käyttäjänsä ja sisällöntuottajat alaisuuteensa.
  "....Flashin puuttuessa nettipalvelut ovat joutuneet rakentamaan palveluistaan iPhonea ja iPadia varten erilliset asiakasohjelmat eli apsit...Appsien kautta Applella säilyy kontrolli nettipalvelujen kehittämiseen. Käytännössä Apple  pyrkii sulkemaan avoimen internetin. Jos iPad-monopoli toteutuu, maailmanlaajuinen sähköisten lehtien rahaliikenne alkaa kiertää yhtiön kautta....ja Applesta tulee lehtimaailman Microsoft"
  Lainaus: Petteri Järvinen Tietokone 8/2010
4. Apple ei ole miehekäs eikä vaikuta reilulta ;)
 • Vaikka Steve on mies, kovin pehmoa roolia vetää ja silti yrittää selittää teknistä munausta muita moittimalla. Se antennigate vaikutti jo myyntiinkin.
5. Tarve puuttuu eikä tunnetta kuulu
 • Talossa on jo kännyköitä, tietokone, läppäri ja kameroita, joten mistä tulee se tarve hankkia juuri Applen tuote? Kun Appleen kohdistuva tahtooo-tunne puuttuu, ei löydy järkisyitä hankkia jo ajoittain vähän matoiselta vaikuttavaa omenaa leikkikaluksi.
  Lyhyesti sanottuna: Mulla on jo Nokia ja olen siihen tyytyväinen.
Tottapuhuen tunnetta meinasin minullakin olla ja olin jo harkitsemassa iPadin tilaamista ulkomailta. Tulin kuitenkin järkiini. :)

3 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Kun itse kirjoitan seuraavan kerran jotain Appleen liittyvää ja löytyy sopiva paikka, niin linkitän tekstiisi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Anssi.
  Kulutusjuhlan sivustolla on juttu kännykkävalmsitajien ympäristöasioiden hoitamisesta. Tässä vertailussa Apple on ykkönen. http://www.idc.com/getdoc.jsp?pid=23571113&containerId=prUS22477810
  Eli jää ne neljä syytä :) Paitsi, että ylimääräisen laitteen ostaminen ei edelleenkään ole kovin ekojuttu.

  VastaaPoista
 3. Nyt on Greenpeace kännyköiden valmistajia tutkinut ja Nokia on taas se ekoista ekoin. http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/toxics/2010/version16/Ranking%20tables%20Oct%202010-Nokia.pdf

  VastaaPoista