maanantai 4. lokakuuta 2010

GMO - OMG!!

Geenimuuntelu herättää huolta, tunteita puolesta ja vastaan. Ei luonnon luomaa saisi mennä manipuloimaan ettei kävisi huonosti. Luomunkin se tuhoaa saastuttamalla sadon väärillä geeneillä ja suuret yhtiöt ajavat vain omaa ja omistajiensa etua kuluttajan tunteista, huolista ja edusta välittämättä.
Kaikkihan voi mennä pieleen suuresti, pienesti tai jopa fataalisti. Minkä verran pieleenmenon riskiä uskaltaa ottaa tai voi muiden aiheuttamana sietää?

Vihreiden Viite ottaa kantaa: Tino Warnovski toteaa blogissaan että, maatalous on hirviö ja että,  vihreiden kielteinen kanta geenimuunneltujen organismien käyttöön on epäviisasta ja lisäksi puolueen arvojen vastaista.

Aikamoista ja ennen kaikkea hyvä keskustelun avaus. Laitoin blogin linkin Qaikuun ja Twitteriinkin, mutta aihe ei herättänyt mitään kommentteja. GMO ei sittenkään ole niin herkkä aihe kuin oletin. Twitterissä ja Qaikussa viestien virta on ajoittain kovin vuolas ja yksi linkkiviesti häviää helposti virtaan ellei linkkiä selventävä teksti ole tarpeeksi provo.

Geenimuuntelulla pyritään parantamaan tuotantokasvien satoisuutta tai jotain muuta tiettyä ominaisuutta nopealla jalostuksella. Tavallinen jalostus on hidasta ja aika sattuman varaistakin tuottaen suuren joukon ei toivottuja kasveja, joiden joukosta poimitaan se sopivaan suuntaan muuttunut yksilö jatkojalostukseen. Eli tarvitaan useita sukupolvia toivotun ominaisuuden esiin saamiseeen. GMO on toista maata. Näennäisen helppojen vaiheiden kautta, tietyn ominaisuuden tuottava geeni tai geenien ryhmä siiretään kasvin osaan ja pian tai ainakin suhteellisen nopeasti tarjolla onkin kasvi, jolla on haluttu geeni DNA:ssaan. Näin maailmaan on saatu riisilajike, jossa on enemmän D-vitamiinin esiastetta kun tavallisessa riisissä tai jokin muu tuote, joka kestää paremmin tuholaisia tai torjunta-aineita. Näin sadot kasvavat ja maailma pelastuu kun  maatalous tehostuu.

Minusta tuntuu, että GMO:lla on annettavansa maailman elintarviketuotannon tehostamiseen. Sen avulla tuotantokasvit ehkä pystytään nopeammin sopeuttamaan  muuttuvan ilmaston tuomiin olosuhteisiin, jotka voivat olla kohtalokkaita nykyisille viljelykasveille.

Virheiltä ja väärinkäytöksiltä tuskin tässäkään säästytään ja joku voi GMO-elintarvikkeesta allergiankin saada. Allergian saa kyllä helpommin näistä nyt syötävistä tavallisista elintarevikkeista.
Suuret elintarvike- tai maatalousjättiläiset voivat oikeasti sotkea asiat ellei niitä ja niiden toimia tarkasti valvottaisi. Eli vahtikoiramaisille kansanliikkeille ja asiantunteville viranomaisille riittää vahdittavaa jatkossakin.

4 kommenttia:

 1. Hyvin yhteensopivat lyhenteet otsikossa.

  Minä olen aika epäileväinen gmo:a kohtaan. Tuntuu, että se on jo lähtökohdiltaan kehitetty reippaaseen kasvinsuojeluaineiden käyttöön ja monokulttuuriin. Taustalla tuntuu olevan enemmän kehittäjäyhtiöiden, kuten Monsanton taloudelliset intressit.linkki videoon, joka esitettiin TV:ssä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Toivoisin vain, että linkkisi johtaisi johonkin eMMä.
  Epäileviä on paljon ja on hyvä, että epäillään. Taloudelliset intressit ovat mukana kaikessa tuotannossa. Myös luomussa. Kasvinsuojeluaineet oikein käytettynä eivät aiheuta riskejä, vaan mahdollistavat hyvälaatuisen sadon. Näin on vaikka kasvinsuojeluaineita on käytetty ja edelleen käytetään, ainakin jossain päin maailmaa, kyseenalaisin tavoin. GMO voi myös vähentää torjunta-aineiden käyttöä.

  VastaaPoista
 3. En kannata GMOta.

  En nyt jaksa ruveta etsimään linkkejä (mulla on valtava linkkivarasto Monsanton helvetinsiemenistä). Ideahan on että siemenet jalostetaan kestämään Roundup-kasvimyrkkyä -> jalostetaan niin että joka vuosi on ostettava uudet siemenet ja lannoitteet Monsaltolta. Amerikassa ja Intiassa kyseinen tuotantotapa on johtanut viljelijöiden köyhtymiseen ja itsemurha-aaltoihin.

  Viljelijä myös sidotaan Monsantoon että kerran sopimuksen allekirjoitettuaan hän on "kiinni", samoin hän -viljelijä, ei Monsanto- on vastuussa viljelmänsä luonnolle tai ihmisille aiheuttamista "vahingoista"

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Halo Efekti. Väärinkäytökset ovat väärinkäytöksiä. Tekniikkaa en sen väärinkäytön vuoksi tuomitsisi,vaan antaisin sille mahdollisuuden. Varovaisuusperiaate on joskus huono peruste jonkin asian torjumiseen. Kuinka varovainen pitää olla? Säätelyä ja valvontaa GMO tarvitsee varmasti.

  VastaaPoista