sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Nokia N8 - Ensikosketuksen jälkeen

Sain käyttööni sinisen Nokia N8 puhelimen. Puhelinhan se on, vaikka kaikki muut mahdolliset ominaisuudet tässä ja muissakin älypuhelimissa ovat se asia joka eniten kiinnostaa. Monipuolisuus, käytettävyys ja ennen kaikkea hyvä käyttäjäkokemus ovat paljon puhuttuja ja erityisesti Nokialta odotettuja ominaisuuksia älypuhelimille. Sanana älypuhelin on ihan älytön. Mikähän olisi parempi? Ehdotuksia?

Nokiaa on moitittu oikein urakalla ja varmaa ihan aiheestakin, mutta parannusta on sentään havaittavissa. Ainakin kun tätä sinistä N8 puhelinta katsoo. Huomattavaa parannusta. Mukavan näköinen ja tyylikkäskin se on.
Paketin avaamisen jälkeen SIM-kortin ja muistikortin asentaminen oli hieman hankalaa ja siinä tarvittiin kynsiä, jotta korttipaikan peittävät siivekkeet sai avattua. Avaamista helpotti erillinen kuvakortti, josta näki missä järjestyksessä siivekkeet avautuisivat. Eipä noita kortteja kovin usein tule vaihdeltua.

Puhelimen pinta on sileä olematta kiiltävä. Se on liukas ja alussa tuntuikin, että se lipsuu kädestä koko ajan. Ehkäpä tämä puhelin putoileekin enemmän kuin näppäimin varustellut puhelimet? Ei kuitenkaan ole tippunut vielä kertaakaan. Kun puhelinta pitää vasemmassa kädessä, osuu näyttölukon painike keskisormen ja äänisäätimet etusormen kohdalle. Kameran painike jää pikkusormen alle. Kamerapainike ei pienestä painalluksesta painu, joten pikkusormen aiheuttaumia vahingonlaukauksia tuskin kenellekkään tulee. Kun puhelinta pitää oikeassa kädessä, peukalo on luontevasti äänisäätimien kohdalla.
Näyttölukon ollessa päällä, näytössä näkyy kello ja päivämäärä. Viisarikello näyttää tässä tyylikkäämmältä.

Painoin virtanappia ja samalla pohdin onkohan akussa virtaa. Olihan siinä, mutta ei ihan täyttä latinkia.
Puhelin käynnistyi nopeasti ja kyseli Nokia tilin tunnuksia ja antoi myös mahdollisuuden avata uuden tilin. Sillä tunnuksella pääsee OVI-kauppaan, jonne heti meninkin lataamaan käyttämäni sovellukset kuten Gmail, Gravity, Snaptu, Endomondo ja Spotify.

Nokian Ovi-kauppa näyttää tältä
Sovellusten lataaminen sujui nopeasti, vaikka Nokia OVi-kaupan toiminnassa on ollut ajoittain pahojakin tökkimisiä, jotka ovat hidastaneet latauksia. Ehkä kaupan suosion nousu on aiheuttanut jotain teknsisä ongelmia?

Kosketusnäyttö osoittautui oikein hyvin toimivaksi. Näyttö kääntyy nopeasti puhelimen kääntyessä. Aloitusnäyttöjä on kolme, joiden sisältöä voi itse muokata. Näyttö menee muokkaustilaan kun painaa näyttöä reilun sekunnin ajan. Alla kuva näytöistä.

 Alla video, jossa näytän kuinka puhelin toimii. Videossa ei ole selostusta. Videon laadusta selviää hyvin, että minulla on vielä paljon opettelemista videoiden muokkaamisessa ja kuvaamisessakin. :) Lupaan harjoitella.Puhelimen käyttölogiikka on tuttua Nokiaa, mutta parannettuna versiona. Valikkonappula on näytön ulkopuolella ja sillä avataan ns. päävälikko, josta löytyy linkit kaikkiin perusjuttuihin ja sovelluksiin. Myös asetukset löytyvät päävalikosta. Näytössä oleva "Valinnat" painike avaa valikon, jossa on ylimpänä "Näytä avoimet sovellukset", josta näyttöön avautuu rinnakkain ohjelmakuvakkeet, joita voi siirrellä sormella kevyesti pyyhkäisemällä. Ohjelman voi sulkea tai siihen voi siirtyä kevyesti näppämäällä. Puhelin värähtää hieman. "Valinnat" painikkeen valikot muuttuvat sovelluksen mukaan. Kätevää.

Nokian sähköposti on myös hyvä ja se osaa junailla gmailin postit paremmin kuin erillinen gmail-sovellus.

Tässä vielä toinenkin video. Se on edellistä pidempi.Näppäimistö on erikoinen oikeisiin nappuloihin tottuneelle. Painikkeet ovat pienet ja suurikätiselle ehkä liiankin pienet. Niiden käyttöön kuitenkin tottuu nopeasti ja kirjoittaminen on helppoa.

Kamera on yliveto. Kamera käynnistyy kun painaa kameranappulaa puhelimen laidassa. Käynnistyminen kestää reilun sekunnin. Voi säätää värisävyjä, kontrastia, valotusta, herkkyyttä ja terävyyttä. On kasvojen tunnistus ja itselaukaisin sekä valmiit asetukset perustilanteisiin. Ja video! Jalustaan ei puhelinta saa muuten kuin teippaammalla. Satunnaiselle näppääjäälle jo automatiikka luo hyvät edellytykset hyvän kuvan ottamiseen. Jos pitää puhelinta yhdellä kädellä, on kätevintä painna kameran laukaisinta peukalolla. Zoomaus toimii äänen säätimillä.

Lähes piemeässä otettu koirakuva. Kamera päälle ja naps.

Alla N8:lla otettu video

Nokia ei N8:lla pelastu vaikka puhelin on hyvä, kätevä ja helppokäyttöinen. Ja voi sillä soittaa ja lähettää tekstiviestejäkin. Mutta ehkä se on alku Nokia toipumiselle.
 Olen puhelimeen erittäin tyytyväinen, vaikka yhden bugin olen sen kanssa jo kokenut. Valokuvaa ottaessa tuli kumma jumi, joka kesti noin 15-20 sekuntia, minkä jälkeen puhelin toipui normaaliin tilaan. Tilanne ei ole toistunut, vaikka olen ottanut todella paljon kuvia.


8 kommenttia:

 1. Älypuhelinta pitäisi sanoa taskutietokoneeksi.

  VastaaPoista
 2. Nykyään odottaisin taskutietokoneilta enemmän kuin mitä älypuhelimet pystyvät tarjoamaan niin tehojen kuin ominaisuuksienkin puolesta. Mutta jos ajatellaan 5v takaisiin tietokoneisiin, on älyluurien tehot ja ominaisuudet aika hurjalla tasolla.

  Sen verran enemmän taas kiinnostaa N8 että taidan sittenkin huomenna pirauttaa ja kysyä joskos sellaisen saisi pariksi viikoksi kokeiluun. :)

  VastaaPoista
 3. Forum nokia laskee taskutietokoneiksi (mobile computers) linux pohjaiset laitteet eli esim. n900:n ja todennäköisesti tulevat meego-laitteet.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista Karri, justme331 ja anonyymi.
  Aikalailla tietokonemaisia ominaisuuksia lötyy. Tietokone taskussa tai kämmenellä.

  Ilman ongelmia on N8 toiminut edelleen.
  Huomasin vasta jokin päivä sitten, että N8:n FM-lähettimellä saan puhelimen musiikin soimaan autoradiossa ja kotistereoissa.

  VastaaPoista
 5. "Näppäimistö on erikoinen oikeisiin nappuloihin tottuneelle. Painikkeet ovat pienet ja suurikätiselle ehkä liiankin pienet. Niiden käyttöön kuitenkin tottuu nopeasti ja kirjoittaminen on helppoa."

  Päivän vinkki: Näppäimistö muuttuu tavan 3x4 näppäimistöksi kun käännät puhelimen pystyasentoon kirjoittamistilassa. Näin ainakin minulla.

  VastaaPoista
 6. Miten korjaan yhteisöt -ongelman, eli ko.kuvaketta klikattaessa tulee komentosarjahälytys -virhe (Sorry, please uninstall and reinstall communities). Kyseinen kuvakehan löytyy päävalikosta ja menin siitä ensimmäisenä painamaan, tuli aika "luotettava" tunne kun heti tuli virheilmoitus. Nokian Ovi palvelusta ei löydy yhteisöt, eikä communities kohtaa, että pystyisin sen uudestaan asentamaan.

  Päivän vinkki, asetukset -> teemat -> valinnat -> teeman tehosteet -> ei käytössä

  Näin saat nopeammaksi pää-alkuvalikosta siirtymisen toiseen (3kpl)

  VastaaPoista
 7. Yhteisöt ohjelma, jolla Facebookkailla ja Twitteröidä on kokemukseni mukaan aika epävakaa enkä sitä juurikaan käytä. Jos kuitenkin haluaa lähettää valokuvat suoraan Facebookkiin tai Twitteriin on yhteisöt oltava toiminnanssa. Ohjelma kuitenkin toimii kohtalaisesti, mutta sulkeutuu harmittavan usein yllättäen kesken kaiken. Facebook toimii hyvin selaimellakin. Yleensä eka konsti kuvaamasi tyyppiseen ongelmaan on sama kuin windows-koneissa: käynnistä uudelleen. Kerro lisää jos tämä ei toimi.

  VastaaPoista
 8. Eipä buutti toiminut:) Jostain luin, että puhelimen täysi alustus auttaisi ongelmaan, mut en siihen ryhdy:)

  VastaaPoista