sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Talvi

Viime talvena hytistiin pakkasessa ja tuskailtiin lumitöissä. Ainakin VR, Helsingin kaupunki ja omakotiasukkaat muualla Suomessa kokivat suuriakin ongelmia lumentulon takia. VR:n junat myöhästelivät, Helsinki näytti hukkuvan lumeen ja omakotiasukkaat putoilivat katolta kun lumia sieltä ministerin käskystä alas lykkivät. Omasta talostani lumikuorma väänteli lumiesteitä, rikkoi muutamia kattotiiliä ja murjoi piipun pellityksiä. Menneen talven lumet työllistivät sitten vielä kesälläkin kun piti palkata työntekijä vaurioita korjaamaan.

Nyt on taas pakkasta (-15 astetta juuri nyt) ja sääennusteiden mukaan Siperian suunnasta  meille virtaa kylmää ilmaa vielä pitkään. Pakkanen ja lumi rajoittavat lenkkeilyä, mutta vastaavasti pääsee kuntoilemaan lumikolan kanssa. Kahtena päivänä olen jo päässyt lumitöihin omalla pihalla. Siinä kolatessa olen välillä pohtinut, että olisko sittenkin kannattanyt rakentaa talo hieman lähemmäs tietä, niin olisi vähemmän kolattavaa.  Selviän kuitenkin koko pihan kolauksesta reilussa puolessa tunnissa. Urakka on sen verran pieni, ettei se liikoja rasita.
Pakkanen lisää tietysti lämmityskustannuksia, mutta ne pysyvät maalämmitystä ja takkaa käyttäen kohtuullisina. (kaikki sähkö n. 80-100 kWh/m2/v ). Takkapuitakin on valmiina varastossa useamman vuoden tarpeiksi ja tontilta voi vieläkin vähentää puustoa. Halkokauppaan ei siis tarvitse lähteä nyt eikä lähitulevaisuudessakaan. Viime talven kulutuslukemia nosti lämpöpumpun hajoaminen ja siitä aiheutunut yli kuukauden ajan kestänyt sähkölämmityksen varassa asuminen kireimpien pakkasten aikana. Nyt pumppu (IVT) on korjattu ja toimii, mutta pieni epävarmuus jäi mieleen.

Sääennusteissa pitkät ja luotettavat ennusteet ovat korkeintaan viikon tai kahden mittaista aikaa koskevia. Pidemmän ajan sääennusteet ovat vähemmän osuvia ja meteorologit eivät ennusteissaan kovin tarkkoja lupauksia anna.


Luvassa on heikkoa tai voimakasta etelän ja pohjoisen välistä tuulta jne.

Tämä epävarmuus antaakin sammakkoprofessoreille hyvän tilaisuuden omien ennusteiden tekemiseen.


Tulossa on kylymä talvi, mutta ilimat lämpenee keväämmällä jne.


Entä jos television virallisen sääennusteen jälkeen tulisi aina toinen näkemys tilanteesta? Samaan tyyliin kuin ilmastonmuutosuutisoinnissa saamme aina jotain kautta silmillemme sen toisen näkemyksen. Näin saisimme uutisille mielenkiintoisemman loppukevennyksen ja sillon tällöin kivoja puheenaiheita kahvipöytiin kun ennusteet osuvat tai jäävät osumatta.

Täältä löydät hyvää ja ajankohtaista tietoa sekä keskustelua ilmastosta. Talven 2010-2011 sääennuste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti